Ebben az öt szegedi iskolában lesz iskolaőrség szeptembertől

Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök. Csongrád-Csanád megyében az alábbi iskolákban várhatóak.

Az Országgyűlés még július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, így 2020 szeptemberében az erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményekben elkezdheti működését az iskolaőri hálózat. A törvényjavaslat parlamenti vitája során abban minden párt egyetértett, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között nem tűrhető ennek semmilyen formája, azt azonban számtalan szakmai és szülői szervezet is bírálta, hogy ezt így oldják meg, lényegében erőszakkal válaszolva az erőszakra.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van a kormány szerint. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény.

Hirdetés

Szegeden az alábbi iskolákban lesz őrség:

  • Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola,
  • Gábor Dénes Szakgimnázium és Szakközépiskola,
  • József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola,
  • Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola,
  • Vedres István Építőipari Szakgimnázium.

Ezen felül Makón a Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, illetve a szentesi Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola van még a listán, ami ezen a linken letölthető.

Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben ezt kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe.

 

Nyitókép: az érettségihez készíti elő egy dolgozó a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium egyik tantermét. Fotó: Vasvári Tamás / MTI