„Dudálj, hogy Orbán is meghallja” – autók és kerékpárok hangjelzésével tüntetett a Momentum Szegeden és országszerte

Az országos demonstráció Szeged mellett még Budapesten és más magyar nagyvárosokban is zajlott. A tüntetésen autósok és biciklisek is részt vettek.

A ma 17 órakor kezdődő demonstrációt megelőzően Körmendi Zoltán, a Momentum Mozgalom Csongrád megyei önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót. Beszédében elmondta, hogy a megmozdulás apropója az, hogy az Orbán-kormány a koronavírus okozta vészhelyzetre hivatkozva folyamatosan forrásokat von el az önkormányzatoktól, miközben a védekezés felelőssége minden városvezetést egyénileg terhel.

Példaként Göd városát emelte ki nyilatkozatában Körmendi, ahol a Samsung akkumulátorgyár vezetésének átszervezése miatt a település költségvetésének egyharmadát veszíti el. Ennek köszönhetően ellehetetleníti Göd önkormányzati gazdaságát. Kiemelte még, hogy hasonlóképpen más, kis- és középtelepülések gazdasága is veszélybe került ugyanebből az okból kifolyólag. Az önkormányzatok nem tudnak fizetéseket és munkahelyeket biztosítani az érintett településeken, mely nagyjából az ország összes önkormányzatának kétharmadát jelenti.

Fotó: Mihálik Edvin – Momentum facebook oldala

A települések közé, melyek az idei költségvetési évben likviditási gondokkal szálhatnak, tartozik Csongrád megyében Kübekháza, Zsombó, valamint Nagyér is.

A sajtótájékoztatót követően nagyjából egy tucat személygépjármű és négy-öt biciklis nyilvánította ki nemtetszését a Bécsi körút Boldogasszony sugárút és Szentháromság tér közötti szakaszán. A tüntetés nagyjából 15 percig tartott.

A szegedi demonstráción attrocitás nem történt, ám a Mérce cikke szerint Budapesten több dudálót és csengetőt is megbirságoltak.