Drogprevenciós előadásokat tartott, majd 17 kiló fűvel kapták el Röszkén

Jogerősen hat és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden egy koszovói és bosznia-hercegovinai kettős állampolgárságú férfit, aki több mint 17 kiló marihuánát próbált Magyarországon keresztül Bécsbe csempészni 2018 nyarán.

A bíróság – helybenhagyva a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét – különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, és a szabadságvesztés kiszabása mellett hét évre kiutasította Magyarország területéről.

A 38 éves, albán anyanyelvű, bosznia-hercegovinai és koszovói kettős állampolgárságú férfi 2018 augusztusában állapodott meg macedón megbízóival abban, hogy autójával kábítószert szállít Koszovóból Magyarországon át Bécsbe, amiért ötezer eurót fog kapni.

A vádlott gépkocsiját átalakították, üregeket alakítottak ki, ezeket belülről hang-, rezgés- és hőszigetelő fóliával beburkolták. A két rejtekhely együttes térfogata így mintegy 140 liter lett. Az autóban a férfi augusztus 10-én egy mitrovicai benzinkútnál 38 csomagban összesen 17,1 kilogramm kábítószert rejtett el. A férfi másnap este jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőnél, ahol a tételes vámvizsgálat során megtalálták az elrejtett kábítószert. A szakértői vélemény szerint a drogszállítmány hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának csaknem kétszerese volt.

Az egész történet legszebb része mégis az, amikor kiderült, hogy

a férfi korábban nemzetközi humanitárius szervezetek felkérésére Boszniában drogprevenciós előadásokat tartott fiataloknak.

A vádlott beismerő vallomást tett, arra hivatkozott, hogy édesapja életmentő műtétje miatt volt szüksége pénzre. (MTI)