Drágulhatnak-e a Pick termékei a németek miatt?

Az elmúlt hetekben több hazai hírportál is beszámolt arról, hogy egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus terjedésének megállítására. Az érintett Tönnies Holding, szerződésben áll a városunkban (is) működő Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt.-vel, ezért levélben kerestük fel őket, hogy megtudjuk, milyen hatással lehet ez a hazai gyártásra és eladásra.

Több helyen is megjelent a hazai sajtóban a hír, miszerint egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben. Június 21-ig több mint 1000 fertőzöttet regisztráltak. Azóta a telepet bezárták, és karanténra kötelezték a cég alkalmazottait, összesen 6400 dolgozót. A városunkban sok éve működő Pick Szeged Zrt. is importál a Tönnies csoporttól húst, ezért levélben kértünk felvilágosítást az üggyel kapcsolatban a Picktől, hogy megtudjuk, kell-e tartanunk jelentősebb drágulástól az év hátralévő részében. 

„A Pick Szeged Zrt. a Tönnies csoportot is beleértve, sok húsipari céggel áll szerződésben. Ezen szerződés alapján folyamatosan vásárol a Pick, kisebb-nagyobb mennyiségű termelési alapanyagot a német cégtől. Részben a Tönnies többi üzeméből került kiváltásra a termeléshez szükséges vásárolt hús, illetve a más húsipari vállalkozásokkal meglévő keretszerződések adta lehetőségekkel élve helyettesítette a cég a kieső alapanyag mennyiséget” – válaszolták arra a kérdésre, hogy miként lehet pótolni a kiesést. 

Magyarország annak ellenére nettó sertés-, illetve sertéshús importőr, hogy az elmúlt évtized során a magyar sertéstenyésztésben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az ágazat egyes szereplői. A magyar húsipar azon kevés ágazatok egyike, amelyik alapanyagot vásárol külföldről és azt a magyar munkaerő és magyar szakértelem segítségével magas hozzáadott értékű készítménnyé dolgozza fel, és annak jelentős részét exportálja. Reményeik szerint az ágazatban végbemenő további fejlesztések eredményeként a hazai sertéstenyésztés teljesítménye növekedhet és egyre kevesebb import alapanyagra lehet majd szükség a jövőben.

A Pick Szeged Zrt. legfontosabb alapanyag beszállítója a Bonafarm Csoport stratégiai partnere, a mohácsi vágóhíd. Ezen túl a cég arra törekszik, hogy más magyar vágóhidaktól vásárolja meg a szükséges húsmennyiség jelentős részét. „Ugyanakkor, mivel nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hazai kínálat, ezért vásárolnunk kell gyártási alapanyagot külföldről is. A külföldi források között Németország áll az első helyen” – fogalmaztak, és hozzátették, hogy a Bonafarm Csoport az elmúlt évek beruházási és integráció építési programjának eredményeként ma már évente több mint 650 ezer vágósertést állít elő integrációs partnereivel együtt. De még ez sem elégíti ki a Pick Szeged Zrt. alapanyagigényét, ezért vásárol a cég külföldről is alapanyagot.

„A Pick Szeged Zrt. Magyarországon és külföldön is elsősorban az élelmiszer kiskereskedelmi cégek felé értékesít. A koronavírus-járvány hatása ebben az értékesítési csatornában egyelőre nem volt jelentős. Az ugyanakkor érzékelhető, hogy a fogyasztók ismét nagyobb arányban fordultak az olcsóbb termékek irányába, amire a Pick Szeged Zrt.-nek is reagálnia kell a termelés tervezése során” – fejtették ki a véleményüket a koronavírussal kapcsolatban.

Emellett megtudhattuk, hogy ezen felül a Kínában súlyos károkat okozó afrikai sertéspestis is hatással lehet az ágazatra, hiszen jelentősen növelték a sertéshús importját. Így az európai sertéspiacon az elmúlt másfél év során a kínai exportlehetőségek alakulása vált a meghatározó áralakító tényezővé. Az importált hús jelentős részét Európából szerezték, illetve szerzik be. A kínai kereslet drasztikusan megemelte az élősertés és a sertéshús árát az EU-n belül. 2019-ben a legalacsonyabb és legmagasabb heti élősertés-ár közti különbség több mint 50% volt, vagyis ennyivel emelkedett meg a Pick Szeged Zrt.-nél is az alapanyag költsége. Ezt a megnövekedett önköltséget csak fokozatosan tudja a cég beépíteni a húskészítmények értékesítési árába.

Végezetül megtudhattuk, hogy noha a koronavírus-járvány rövid időre még árcsökkenést is eredményezett a sertéshús piacon, a vendéglátás és közétkeztetés, a turizmus újraindulása, valamint a kínai húskereslet alakulása azt jelzi, hogy továbbra is magas húsárakra kell berendezkednünk, így elképzelhető, hogy az év második felében a Picknek is emelnie kell az értékesítési árait.

 

Borítókép: delmagyar.hu