Csúsznak lefelé a magyar egyetemek a legfontosabb felsőoktatási ranglistán

Szerda este vált nyilvánossá a világ legrangosabb egyetemi rangsora, a Times Higher Education listája. A rangsorban a magyar egyetemek közül csak a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem tudta tartani a tavalyi helyét – írja a Qubit.

A budapesti intézmények közül előbbi a legjobb 400-500 között, utóbbi pedig 600 és 800 között végzett valahol, pontosan nem tudni hányadik helyen. A Debreceni Egyetem 800 és 1000 közé esik. A rangsorban helyet szerző hazai intézmények, a Pécsi mellett a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi hátrébb kényszerültek egy-egy kategóriával – írja a portál. Így rontotta helyét az SZTE is a legjobb 800 és 1000 közé.A lap felhívja a figyelmet arra a tendenciára, mely szerint a visszaesés a leginkább támogatott, a műszaki és technológiai képzést nyújtó intézmények esetében a leglátványosabb. Szakértők szerint ez azzal indokolható, hogy

az intézmények nem élveznek elég autonómiát, szabadságot és támogatást, és nem tudják kiaknázni a felsőoktatás fejlesztésében rejlő lehetőségeket. 

A legrangosabb helyeken egyébként továbbra is brit és amerikai intézmények állnak. A listát negyedik éve vezeti az Oxfordi Egyetem, és sok európai, elsősorban skandináv, olasz és németországi egyetem javított tavalyi helyezésén. Az amerikaiak fokozatosan törnek előre, idén az első húsz helyből tizennégyet ők vittek el, a maradék hat helyen öt nagy-britanniai és egy kanadai intézmény szerepel. Az amerikai oktatás javulását, vagy éppen az európai hanyatlását mutatja a Kaliforniai Műszaki Egyetem, ami tavaly még csak az ötödik helyen végzett, de idén maga mögé utasította a brit Cambridge-i Egyetemet, a Stanfordot és az MIT-t is. 

Az ázsiai egyetemek viszont nagyot mentek. Kína idén például 81 intézménnyel szállt harcba, hat hongkongi egyetem közül ötnek sikerült bekerülnie az első 200-ba.

A THE egyébként alternatív rangsorokat is készített, ezekben több magyar egyetem is az első kétszázban végzett, neves brit intézmények előtt. Az egyik ilyenben az ENSZ fenntartható fejlődési kritériumaival vetették össze a felsőoktatási intézményeket, ide Magyarországról a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem került be a legjobb 200-ba, az egészségügyi jóllét, az ipari innováció, a fenntartható urbanizáció és a fenntartható fejlődési célok érdekében folytatott együttműködés előzmozdításában betöltött szerepük miatt.

 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI