Csongrád megyében 12 esetben jártak el a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt

Vannak olyanok, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a rendőrségnek – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Szegeden egyelőre nem történt ilyen.

A szombattól bevezetett kijárási korlátozások ellenőrzése során Magyarországon a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök. Lakatos Tibor ezredes elmondása szerint rendőrség a polgárok együttműködésére számít, ezért volt sok a figyelmeztetés, azonban a kijárási korlátozást visszatérően megszegőkkel szemben helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek.

Az MTI tudósítása szerint Lakatos azt mondta, a Magyarországon bevezetett járványügyi intézkedések nem túl szigorúak, és igazodnak a járvány jelenlegi helyzetéhez. Mint mondta, nehezen képzelhető el az intézkedések enyhítése, viszont ahol gócpontok alakulnak ki, ott elképzelhető kisebb területekre kiterjedően az intézkedések szigorítása is.

Hirdetés

Arról nem tájékoztatott, hogy hol történt a legtöbb figyelmeztetés vagy feljelentés, de Csongrád megyére vonatkozó adatokat lekért a Szegeder még a hét elején, hétvégére vonatkozóan. Kedden a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy szombaton és vasárnap a megyében összesen 10 személlyel szemben intézkedtek: 8-at figyelmeztettek, 2-vel szemben pedig szabálysértési bírságot szabtak ki. Mindegyik eset Szegeden kívül történt. Szerda este újabb adatokat kérdeztünk le, így tudható, hogy a rendelet bevezetése és szerda között 12 intézkedés történt, keddhez a hétvégéhez képest kettővel nőtt a figyelmeztetések száma.

 

Nyitókép: Rendőrök igazoltatnak egy járókelőt egy szekszárdi szupermarket előtt 2020. április 1-jén. Fotó: Sóki Tamás / MTI