Csökkentek a lakáskiadási hozamok, de Szegeden még mindig a második legmagasabb

Az utóbbi időben csökkent az ingatlankiadási kedv, mert ugyan még mindig jövedelmező, egyre kevésbé – írja a realista.hu. Két város van, ahol még mindig a legtöbbet lehet ilyen módon keresni, és az egyik Szeged.

95 ezer forint az átlag szegedi albérletár

Szegeden 95 ezer forint egy átlagos albérlet ára, amely hét százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. Ezzel egyébként egyetem ide vagy oda, a középmezőny tetején vagyunk, Debrecenben és Kecskeméten kell hasonló szinteken csengetni annak, aki lakást bérelne, a fővárosi árak több mint másfélszer ekkorák – derült ki az Ingatlan.com felméréséből, amit az Index szemlézett.

Bár nemrég jelent meg, mi is írtunk róla, hogy idén is nőttek az ingatlanbérlési árak, mivel a vásárlási árak még jobban, ezért a lakásbérbeadásból elérhető haszon mértéke csökkent, ami visszaveti a befektetési célú lakásvásárlást. Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképéből kiderült, hogy míg a bérleti díjak átlagosan „csupán” másfélszeresére nőttek, addig a lakásárak jóval nagyobb mértékben, több mint duplájára emelkedtek.

Illusztráció: 24.hu

 

 

Ennek eredményeképpen az átlag hozam, amit el lehet érni lakásba történő befektetéssel a legalacsonyabb értékekkel rendelkező területeken – Budapest V., XI. és II. kerülete ilyen – 5%-ra csökkent, amely persze még mindig nem elhanyagolható, de például többféle államkötvény-konstrukcióba ennél már jobban megéri befektetni – szemlézi a szaklap a jelentést. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy több olyan település is van, ahol ennél lényegesen nagyobb hasznot lehet realizálni az ingatlanbefektetésből.

Első helyen áll Pécs és Szeged, itt 8,3 és 7,3 százalékos hozam továbbra is elérhető.

Ezt követi a főváros VIII. és III. kerülete 6,5 %-os várható hozammal.

(Realista.hu)