Csak szerkezetileg lesz békebeli a Széchenyi tér

Újabb részletek derültek ki a Széchenyi tér felújításával kapcsolatban. A nyertes terveket készítő Fontos Mérnök Stúdió a Délmagyarnak nyilatkozott.

A teret teljes mértékben, faltól falig fel fogják újítani, a nem régiben publikált látványtervek azonban sok helyt kiverték a biztosítékot. A korábban ígért békebeli hangulat helyett ennek ellenkezőjét, egy „térszerkezetileg békebeli, eszmeiségében kortárs” teret terveznek létrehozni.

 

Az motivált bennünket, ami a nagy árvíz utáni újjáépítőket is, hogy a helyi történeti értékeket megtartva a mai, kortárs elvárásoknak megfelelő, használható teret hozzunk létre – mondta Vakula Réka és Fontos Rómeó a lapnak.

Fotó: Fontos Mérnök Stúdió

Elmondták még, hogy szerintük a parkoló autók összeroppantják a teret, ezért lesz kifejezetten előnyös a Zsótér ház előtti terület alá tervezett egyszintes mélygarázs, melybe annyi autó fér majd, mint ma a felszínen. Ennek lehajtója a Kiss Ernő utcában lesz. Mindemellett a tér északnyugati oldalán mégis megmaradnak a parkolók, legalábbis az első ütemben.

Azt is megerősítették, hogy a városháza előtt álló Az építő és romboló Tisza szobrok nem tűnnek el, csupán 90 fokkal elfordulnak a maihoz képest, így jön létre egy kis dísztér a városháza előtt. Ez egyébként a pályázati kiírásban volt feltétel.

Fotó: Fontos Mérnök Stúdió

A téren rendezett rendezvények menete is változik: ezentúl inkább lesz a hangsúly a minőségen, mintsem a mennyiségen. A bazári hangulat elengedése a város óhaja volt.