Botka: „Valami ÁFA-vitája van a NAV-val Joób Márton úrnak”

Botka László volt ma este a Szeged Televízió vendége. A polgármester beszélt szociális programokról és a gazdaságról is, elsősorban a koronavírus-járvány árnyékában érintve ezeket. Szóba került Joób Márton is, Botka azonban elhatárolódva azt mondta, semmit sem tud az ügyről, csakhogy Joóbnak „valami ÁFA-vitája van a NAV-val”.

Botka beszélt első körben a szerinte országosan egyedülálló családtámogatási rendszerükről, melyben 10 ezer forintot adnak minden kisiskolásnak illetve idős állampolgárnak, aki Szegeden él és igényli ezt. Pontosabban az idősek automatikusan kapták, a kisgyermekeseknek viszont ki kellett tölteniük egy nyilatkozat, mert bizonyos szabályozások nem tették volna lehetővé az e nélküli utalást. Botka elmondta, idén többen vették igénybe ezt, közel 10 ezer gyerek után küldtek ki pénzt. „Ez egyértelműen azt mutatja, hogy jelen helyzetben a családoknak nagyobb szüksége volt a támogatásra” – mondta, majd újságírói kérdésre a város, szintén „Magyarországon egyedülálló” szociális bérlakás-programját éltette.

Tettek egy kitérőt az ország jelen gazdasági helyzetéről, mely keretein belül Botka élesen kritizálta a kormány élénkítő csomagjait. Szerinte az emberek helyett inkább a kormányhoz közel álló oligarchák zsebébe vándorol ezen összegek jelentős része. Visszatérve Szegedre: a polgármester azt mondta, örömmel látta, hogy az utóbbi időben újból kinyitottak a város üzletei. Botka László saját bevallása szerint ezt le is ellenőrizte, végisétált ugyanis a városon. A város gazdaságára kitérve azt mondta, messze vannak még attól, hogy „kasszát vonjanak”, hiszen előttünk áll még a második hullám, de szerinte a várost kevéssé rázta meg a válság, mint az országot magát. „Minden gazdasági mutató kevésbé lesz rossz, vagy talán mondhatnám úgy is, hogy jobb lesz, mint az országos átlag” – taglalt a polgármester, majd a kormányzat önkormányzati elvonásairól mantrázott.

Botka szerint mentesíteni kell a koronavírus-járvány elleni védekezést a napi pártpolitikától, majd arról beszélt, hogy sokan nem értik, hogyan lehet, hogy háromnegyed 11-kor még nem fertőz a vírus, 11 után pedig már igen. „Sokan nem értik azt, hogy rendezvényeket vagy programokat nem lehet megtartani, de csütörtökön pedig lehet hatalmas futballmeccset tartani több ezer szurkolóval, és a sportrendezvényekre nem vonatkoznak ezen szabályok” – fejtegette. Ez a kijelentés már csak azért is érdekes egyébként, mert másfél héttel ezelőtt még a szegedi önkormányzat is hozzájárult, hogy több ezer szegedi csoportosuljon a rakparton és a hidakon az Airpart névre hallgató repülőbemutató-rendezvényre. Botka szerint egyenesen zavar van a kormányzatnál. Botka szerint a szegediek felelősségteljesen viselkedtek eddig, de szerinte nem lehet egy évre bezárni az embereket.

Az interjút készítő, nemrég az ATV-től igazolt Balogh Judit ezután Joób Mártonról is kérdezett, illetve arról a fideszes felvetésről, hogy miért kap fizetést továbbra is, miközben letartóztatták. Botka itt fogalmi hadjáratba kezdve azt mondta, Joób nem fizetést kap, hanem tiszteletdíjat, hiszen nem munkavállaló, hanem választott képviselő. Hozzátette, ő nem, csak a közgyűlés közös döntés alapján vonhatja ezt meg Joóbtól, mandátumától pedig akkor fosztható meg, ha vagy egy éven keresztül nem tudja jogait gyakorolni, illetve a közgyűlésen részt venni, vagy bíróság jogerősen ítéli szabadságvesztésre. „Én semmit nem tudok az ő ügyéről. Az ügyészség kiadott egy rövid nyilatkozatot, amiben az szerepel, hogy 2013-tól valami ÁFA-vitája van a NAV-val Joób Márton úrnak a saját gazdasági tevékenységével. Ez semmilyen módon nem kapcsolódik az ő önkormányzati képviselői tevékenységéhez” – jelentette ki, majd azzal próbálta Joóbot mosdatni, hogy ő csak 2014-től lett képviselő, az adócsalás gyanúját felvető tevékenysége pedig már 2013-ban kezdődött. „Én úgy gondolom, hogy azok a fideszes képviselők, akik erről beszélnek, azok feltehetően politikai hasznot akarnak ebből a szörnyű és szerencsétlen ügyből húzni” – folytatta. Joób felelősségéről, vagy úgy általában az ügyről mást sem a polgármester nem mondott, sem Balogh nem kérdezett, egyedül a Fideszt “tették helyre”.

A teljes interjú alább nézhető meg:

Security Check Required

No Description