Botka lediktatúrázta a Fideszt, a Fidesz meg Botkát

Botka elvtárs diktatúrája címmel küldött szerkesztőségünknek sajtóközlemény a szegedi Fidesz. Ebben azt kifogásolják (megint), hogy a szegedi polgármester közösségi oldalán felszólalt a kormány iparűzési adókat csökkentő döntése ellen. A levélben az elvtárs szó hétszer szerepel.

Mint ismert, a kormány az iparűzési adó felét a vállalkozóknál hagyta korábbi döntésével. Nehéz Orbán Viktor fejébe látni, hiszen egyszerre mondhatjuk, hogy jót tett, és azt is, hogy rosszat. Jót tett, hiszen ezzel megsegítette a kisvállalkozásokat, ugyanakkor mégsem, hiszen nem a kormány kasszája lesz így könnyebb, hanem az önkormányzatoké; az iparűzési adót a városoknak fizetik, nem az államnak. Sokan mondják erre azt, hogy a kormány szándékosan az önkormányzatokat szorongatja ezzel, azok közül is természetesen első sorban a nem kormánypártiakat. Erre persze mondhatnánk, hogy de hiszen a fideszes városok is fele annyi iparűzésiadó-bevétellel számolhatnak ezután, de ezen városokat külön támogatással segíti meg a kormány.

Orbán Viktor és Botka László a szegedi városházán 2017-ben. Fotó: Iványi Aurél / Szeged.hu

A szegedi Fidesz most közleményében azt írja, „öblöset diktatúrázott Botka elvtárs a Facebookon, amit a helyi, közpénzekből fizetett cselédsajtója, a szeged.hu szolgaian szemlézett”. Pontosan nem nevezték meg, hogy Botka mely posztjáról van szó, de nem kell sokáig keresgetni a szegedi polgármester Facebookján, hogy a diktatúra szóra bukkanjunk. Legutóbb hétfőn posztolt a polgármester, az iparűzési adóval kapcsolatban:

„A kormány egy tollvonással elveszi a városok iparűzési adójának nagy részét, egy másikkal pedig kárpótolja azokat, ahol tavaly nem szenvedett csúfos vereséget a Fidesz. Közben 400 milliárd forint közpénzzel tömik ki az újonnan kibővített fideszes Mathias Corvinus Collegiumot, amely grátiszként még a révfülöpi kikötőt is megkapta. Összehasonlításképpen: ez az összeg a Szegedi Tudományegyetem 8 éves költségvetésének felel meg. Ez nem kormányzás, hanem önkény. Ahol pedig az embereket politikai véleményükért büntetik, úgy hívják: diktatúra!”

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Fidesz helyi szervezete szerint Botka összekeveri a szezont a fazonnal, és az fáj neki, hogy a kormány elengedte a kis- és közepes vállalkozások adójának felét. „Vajon ilyen diktátoros antréval akar majd tárgyalni a kormánnyal, kormányfővel a kimaradó adóbevételek kompenzációjáról is!? Miért sújtja a szegedieket ezzel az idióta ellenkezéssel és hozzáállással?”

Mindez egyébként azért is érdekes, mert legutóbb december 22-én már adott ki közleményt a szegedi Fidesz ugyanebben a témában. Akkor a polgármester gazdasági intézkedéseit kritizálták elsősorban.

A keddi közlemény egy tömény elmúltnyolcévezéssel folytatódik, melyben azt írják, hogy az „nem okozott fájdalmat Botka elvtársnak, amikor a Gyurcsány nevű miniszterelnöke szemeket lövetett ki a pesti utcán, és rendőrattakot vezényelt a magyarok ellen az ’56-os forradalom 50. évfordulóján. Az se fájt Botka elvtársnak soha, hogy ő személyesen is megszavazta a gyógyszer- gáz-, villanyáremeléseket, ahogyan rendre megszavazta Gyurcsány sorozatos adóemeléseit és megszorításait is. Azt is megszavazta Botka elvtárs annak idején, hogy Magyarországon rúgjanak ki 3000 orvost és 6000 egészségügyi szakdolgozót, ahogyan Szegeden Botka is személyesen megszavazta a II-es Kórház bezárását. Botkának az éj leple alatt elkövetett piacdózerolás se fájt, nem zavarták a tönkretett kiskereskedők, és az se zavarta soha, hogy a szegedi bíróságokon olyanok ítélkeznek, akik az egykori pártállami vörös polip tagjai. Ennyit a diktatúráról, Botka elvtárs.”