Botka László: tömeges megbetegedés van Szegeden is

Botka László volt a Szeged Televízió vendége szerdán este. A polgármester beszélt a szegedi maszkviselésen túl arról, hogy ismét büszke a szegediekre, és arról is, hogy tavasszal ellentétben valóban itt van a járvány, és Szegeden is tömeges megbetegedések vannak.

Első körben annyit említett, hektikus napon vannak túl, majd felidézte Orbán Viktor kedd este a köztévének adott interjúját. Botka elmondta, hogy ahogyan mások is, ő is úgy ment aludni, hogy azt hitte, minden magyarországi település közterületén kötelező lesz a maszkviselés, és csak a késő este megjelent Magyar Közlönyből értesült róla, hogy a szabály csak a 10 ezer főnél népesebb településekre vonatkozik. (A Szegeder egyébként már 10 óra előtt megírta ezt egy azóta törölt kormányzati Facebook-poszt alapján.)

Mint mondta, büszke a szegediekre, hiszen reggel munkába menet közben szerzett tapasztalatai szerint az emberek kétharmada már viselte a maszkot. A városházán már rendvédelmi, közigazgatási és egészségügyi szakemberekkel tárgyalt, mi lenne a helyes lépés. „Egyöntetűen az volt a vélemény, hogy a közterületi maszkviselés csak akkor lehet hatékony, ha az egész város közigazgatási területére kiterjed” – mondta. Botka szerint zavarkeltő lett volna, ha felosztják a várost maszkos és nem maszkos területekre, és szerinte az az életképes, ha mindenki az otthonából kilépve maszkot ölt.

Néhány nappal ezelőtt kapott egy részletes tájékoztatást a városi rendőrkapitánytól, mely szerint a rendőrök pár nap alatt több százszor ellenőrizték, hogy a szegediek viselnek-e maszkot például a közösségi közlekedés eszközein vagy az éttermekben. Botka szerint példamutatóan viselkedtek a szegediek.

Arra a kérdezői felvetésre, miszerint vajon a kormány szándékosan tolja-e a húzósabb, a társadalmat megosztó szigorítások meghozatalát – mint amilyen most a közterületi maszviselés – az önkormányzatokra, azt felelte, hogy ő már tavasszal úgy vélte, a védekezés intézményét mentesíteni kell a pártpolitikai csatározástól. „Úgy látom, hogy ehhez valamennyi politikai oldal tartotta magát” – jelentette ki.

Az interjút készítő Balogh Judit ezután azt kérdezte, a polgármester szerint megkésettek-e a kormány mostani döntései. Botka erre azt felelte, szurkol annak, hogy hatásosak legyenek a mostani szigorítások, majd arról beszélt hogy onnan, hogy márciusban Müller Cecília azt mondta, a maszkviselés akár kártékony is lehet egészséges emberek számára, sikerült végre eljutni odáig, hogy a maszk az egyik legfontosabb védekezési eszköz lett. Szerinte az elmúlt hónapokban többször is 180 fokot fordult a kormány kommunikációja.

A polgármester figyelmeztetett: minden szegedi felelős minden szegediért. Mint mondta, részletes adatokat ő sem ismer, de ha ismerne sem hozhatná őket nyilvánosságra, azt azonban kijelentette, hogy „tavasszal ellentétben itt van a járvány, és tömeges megbetegedés vannak Szeged városában is”. Azt gondolja, hogy a nagy számok törvénye alapján minden szegedi családi vagy ismerősi körében kell, hogy legyen fertőzött személy.

Botka László szerint mindeddig 8,3 milliárd forintos kárt okozott a 2020-as szegedi költségvetésben a koronavírus-járvány. Kijelentését követően a riporter annyival vágott szavába, hogy ez az összeg tavasszal még csak 6 milliárd volt, majd félig-meddig kérdezve folytatta, hogy ez ugye a védekezések költségei miatt emelkedett-e. A polgármester Balogh felvetése után rögvest folytatta kifejtését, és kijelentette, hogy a 8,3 milliárd forintból 4,2 milliárd kormányzati elvonásból van. „Szinte minden héten kaptunk ajándékba egyfajta kormányzati elvonást” – jellemezte az elmúlt időszakot, majd felhozta, hogy Németországban 80 milliárd forintnyi kormányzati támogatás érkezett az önkormányzatokhoz, és azokon keresztül az emberekhez.

A polgármester bejelentést is tett: 94 szegedi vendéglátóipari egység kap 50%-os bérletidíj-csökkentést. Ezt már lehet igényelni az IKV-nál.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.