Botka László: Olyan vezetőket követelünk, akik felelősséget vállalnak mindenkiért

080_marc1519_kozpont

Március 15-e alkalmából tartott beszédében Botka László polgármester emlékeztette a szegedieket, hogy Szeged ma is az egyenlőség, a szabadság és a testvériség talapzatán áll.

A délelőtti esemény a Széchenyi téren kezdődött zászlófelvonással, majd innen vonultak át a résztvevők a Klauzál térre, ahol a Kossuth szoborral szemben álló pódiumról szólt a polgármester. A közel negyedórás beszédét Kossuth Lajos szegedi szónoklatának soraival kezdte, miszerint „Szegedre és lelkes népére építem nemzetem szabadságát”.

 

A polgármester kitért a magyar történelem azon szakaszaira, amikor az embereknek nem adatott meg a manapság alapvető szabadság. Megemlítette az országot elnyomó törököket, Habsburgokat, nácikat és a kommunistákat.

„Minket sosem kellett külön noszogatni, ha városunk vagy a hazánk függetlenségét veszély fenyegette. Mindig önként és elsőként álltunk a nemzet szolgálatába, a szegedi ember szenvedélyesen kötődik otthonához és a szabadsághoz” – mondta.

069_marc1519_kozpont
Fotók: Szeged.hu

Emellett beszélt arról is, hogy a 140 éve történt szegedi Nagyárvíz után példásan fogtak össze Szegeden és Szegedért, és sikerült újjáépíteni a várost úgy, hogy Szeged a vidéki Magyarország legszebb európai városává vált.

„Nekünk az a küldetésünk, hogy megvédjük Szeged szabadságát és közös erővel tovább építsük és megerősítsük gyönyörű, Európai városunkat” – emelte ki.

A polgármester beszéde felénél említést tett a nemrég a világ 2057. leggazdagabb emberévé váló Mészáros Lőrincről is, majd kijelentette, többek között felelős minisztériumot és a magyar embereket képviselő vezetőket követelnek.

Botka felidézte, hogy a várost szeretnék tovább zöldíteni, és hogy nem csak a parkok felújításáról van itt szó, hanem arról, hogy elektromos alapúra helyezik át a város teljes közösségi közlekedését, és megszüntetik a légszennyezettséget.

„Az a célunk, hogy Szeged legyen az ország legzöldebb városa.”

A teljes beszéd itt nézhető meg: