„Botka László becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot. Ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint”

Bartók Csaba a SzegedMának adott interjút annak apropóján, hogy nemrégiben választókerületi elnökké választották, váltva ezzel Kothencz Jánost. A politikus szerint bár a választásokat elbukták, a helyi jobboldal ismét emelkedő pályán van.

Az interjút a lap főszerkesztője, Kapitány Gergely jegyzi, aki már rögtön az elején azt pedzegeti, hogy esetleg Bartók lehet-e majd országgyűlési képviselőjelölt 2022-ben, a politikus azonban azt mondja, ez még csak szóba sem került a pártban, és korai lenne ilyesmiről beszélni. A “gyanú” egyébként azért merülhetett fel, mert jellemző, hogy választókerületi elnököket jelöltté léptet elő Orbán Viktor idővel.

Arra a kérdésre, hogy mire számíthatnak a jobboldali szegediek, azt felelte, „emelkedő pályára állt a szegedi jobboldal, persze még rengeteg munka van vissza. Mondom ezt úgy is, hogy elveszítettük a választásokat, ami nem volt nagy csoda, hiszen jó pár környi hátrányból kellett sprintelnünk a legjobb és leggyorsabb futó után, akit számos »névtelen« versenyző tartott a pályán, miközben bennünket meg rugdostak le sorban”. Jelenleg újfajta szellemiséget és munkamorált próbálnak meghonosítani a helyi szervezeten belül.

Felmerült az is, hogy vajon hogyan lehet, hogy Botka László lassan tizennyolc éve elválaszthatatlan a polgármesteri székétől. Bartók szerint a polgármester már az anyatejjel szívta magába a politikát, hiszen édesanyja is ismert politikus volt. „Ezt nagyon ügyesen és ravaszul képes elérni, ráadásul sokszor úgy, hogy nem is ő vívja meg a csatákat, hanem másokat küld maga helyett. A »névtelen futókat«, vagy hívhatjuk őket »ágyúgolyó-töltelékeknek« is.”

Bartók Csaba szerint azért nincs és nem is volt eddig épkézláb jelöltje a Fidesznek Szegeden, mert a pártban helyi szinten inkább a „széthúzás, és az egymás ellen vívott piti háborúk” voltak jellemzők. „Az egyéni érdekek előtérbe törését szokták mondani, illetve azt is, hogy sokaknak inkább jobb volt tét nélkül, »örök ellenzékiként« semmit nem csinálni, mint vállalni a vezetéssel és döntésekkel együtt járó felelősséget. És persze hallani azt is, hogy voltak olyan jobboldalinak mondott emberek is, akiket egyszerűen megvásároltak kilóra”. A politikust – elmondása szerint – azonban mindez nem érdekli, hiszen rábíztak egy feladatot, és ameddig ő itt lesz, szóba sem jöhetnek a korábban előforduló dealek. „Ahonnan én jövök, ott a munkát mérték, és aszerint kerülhetett valaki feljebb, ha jól végezte a dolgát. Hiszek ebben a modellben, ezt is várom el a kollégáimtól. Nem a duma számít, csak a teljesítmény” – mondta.

Kapitány aztán feltette a nagy kérdést: mi a bajuk Botka Lászlóval. „Az a gond Botka Lászlóval, hogy csak az általa kiépített rendszer fenntartásán és működtetésén dolgozik és nem az a célja, hogy Szeged vagy a szegediek nyertesei legyenek a következő 10–20 évnek. Nincsenek távlati elképzelései, tervei és nem születnek emiatt ilyen döntések sem. Csak igen rövidtávú gondolkodást látok, ami ő magáról szól, nem a városról” – fejtette ki Bartók, aki szerint nem a szegediek a hibáztathatók mindezért. „Ha valaki nem tudja, hogy létezik tenger, sosem mártózhatott meg a sós vízben, akkor az nem is hiányozhat neki, nem is álmodozik róla. Mert nem tudja, hogy létezik ilyen, nem is próbálta, nem is tudja, hogy milyen érzés. Igénye sincs rá emiatt. Így van ez a szegediek jelentős részével is. Megszoktak valamit, berendezkedtek erre, és mivel nincs előttük más alternatíva, el sem tudják képzelni, hogy sokkal jobban is járnának” – példálózott.

Ebben szerinte a régi Fidesznek is felelőssége van, amiért eddig nem tudták valóban képviselni a szegedieket. „Higgye el nekem, Szeged sokkal többre lenne képes, sokkal “jobb világ” lehetne itt, mint ami jelenleg van, vagy egyáltalán látszik a világból. Botka László becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot. Ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint. Mi most kinyitjuk az ablakokat.”

 

Nyitókép: Török János / Délmagyarország