Botka László: Azt remélem, hogy a következő két évben nem az összefogósdival fogja szórakoztatni a nagyérdeműt az ellenzéki politika

Az Indexnek adott ma élő interjút Botka László. A portál Kibeszélő című műsora látta vendégül a polgármestert, és a műsor koncepciójához hűen az olvasói kérdések uralták a tematikát. Szó volt többek között az ellenzéki összefogásról, illetve a város és a kormány viszonyáról is.

Lehet-e még az ellenzék vezetője Botka László? – ezzel a felütéssel kezdte a Kibeszélő két műsorvezetője, firtatva Botka jövőbeli terveit. A polgármester elmondta, az önkormányzati választáson elért győzelme után a következő időszakban a legfontosabb feladatának Szeged város irányítását tartja.

Arról, hogy az önkormányzati választásokat követően miért lépett ki az MSZP-ből, Botka úgy nyilatkozott, hogy ez egy nagyon megérlelt, megszenvedett és nehéz döntés volt a részéről: „Azt az időpontot kerestem, amikor a legkevesebb problémát tudom okozni ezzel a jól megfontolt és megérlelt döntéssel a szocialista pártnak és az ellenzéki erőknek” –fogalmazott.

„Nem kívánok a jövőben azzal foglalkozni, hogy mit nem tartottam megfelelőnek a szocialista párt és az ellenzék működésében az elmúlt időszakban, vagy akár most is, én arról szeretnék beszélni, és abban szeretnék segíteni, hogy az én meggyőződésem, tapasztalataim alapján milyennek kell lennie az Orbánt kihívó egységes ellenzéknek két év múlva.”

A kérdésre, hogy vannak-e beépített ügynökök az MSZP-ben, a polgármester már sokkal árnyaltabban válaszolt. Elmondása szerint 2017-es beszédében – melyre a kérdés vonatkozott – az összefogásra való társadalmi igényt figyelmen kívül hagyó ellenzéki politikusokra utalt, kiket a választók a 2018-as választáson meg is büntettek.

A tíz ellenzéki város összefogásáról sem derült ki sok. Botka elmondta, a következő időszakban az új munkatársak munkáját szeretné segíteni, hogy alternatívát teremtsenek az Orbán Viktor kormányzását követő időszakra. Formális szerveződést nem kötöttek, pártot nem terveznek szervezni belőle. „Az ellenzék legkisebb problémája, hogy kevés pártja lenne” – fogalmazott a polgármester.

Botka szerint a legnagyobb feladat most az, hogy az ellenzék a lehetőségeivel élve a gyakorlatban is megmutassa, hogy teljesen más típusú kormányzást valósít meg, mint a Fidesz. A széleskörű összefogás szükséges, de nem elégséges, az ellenzéknek víziót is kell nyújtania.

„Azt remélem, hogy a következő két évben nem az összefogósdival fogja szórakoztatni a nagyérdeműt az ellenzéki politika.”

Fotó: Botka László / Facebook

Lázár Jánossal való kapcsolatáról kérdezve a polgármester elmondta, szerinte Lázár János minél távolabb került a kormányzástól, annál bölcsebb lett. Bár megbékélésről beszél, Botka szerint Márki-Zay Pétert kellene arról megkérdezni, hogy hogyan is néz ki ez a gyakorlatban. Munkakapcsolata nincs Lázárral, utoljára 2017-ben találkoztak.

Az önkormányzati választások nagy lózungja volt, hogy az ellenzéki városok majd migránsokat telepítenek be. Ezt maga a miniszterelnök is megerősítette a Fidesz 28. kongresszusán. Botka szerint a győzelmének az egyik oka pont az ilyen jellegű riogatások voltak. Mint fogalmazott, „ez a választók lenézése”, ami pont az ellenkező hatást váltotta ki.

Bár a kormányzat intézkedéseinek döntő részével nem ért egyet, a polgármester úgy gondolja, a fejlesztéspolitikában nem érte eddig diszkrimináció a várost. Elmondása szerint az elmúlt napokban nyilvánosságra került uniós fejlesztési pénzek elosztásáról szóló kormányzati anyagok azért keltenek némi aggodalmat a jövőre nézve az ellenzéki városok, köztük Szeged tekintetében.

Térkép a Magyarországnak járó operatív programok támogatásainak felhasználásáról szóló kormányzati prezentációból. Forrás: Jávor Benedek / ITM

A harmadik Tisza-híd kérdése is előkerült a Modern Városok Program kapcsán. Botka elmondta, már régóta folynak a tárgyalások, sok kormányzati ígéret és megerősítés is érkezett, majd a kérdés az önkormányzati választásokon merült fel újra, mint a Fidesz fő ígérete. A város önerőből nem tudná megépíteni a hidat, és az uniós fejlesztési keret is a vasúti hídépítést preferálja, amit viszont az állam tart fent.

A MÁV új menetrendje, illetve a tram-train is terítékre került. A menetrenddel kapcsolatban a polgármester elmondta, azt sikerült elérniük, hogy a MÁV és a kormányzat illetékes szakemberei fél éves próbaidőre rakják a projektet, így a polgármester arra bíztatja az utazóközönséget, hogy ha továbbra is elégedetlenek, fejezzék ki nemtetszésüket. A tram-trainnel kapcsolatban Botka úgy fogalmazott, minden beruházásnak és fejlesztésnek örül.

Végezetül a Szeviép-ügyről kérdezték Botkát. A polgármester elmondta sem ő, sem az önkormányzat nem érintett semmilyen szinten az ügyben, véleménye szerint ez a Fidesz újabb akciója arra, hogy Szegedet megszerezze. Az ítélettel kapcsolatban azt mondta, számára és az önkormányzat számára teljesen indifferens, hogy megállapítják-e a vádlottak bűnösségét, vagy nem.