Botka: „Egy város olyan, amilyenné a polgárai teszik”

A Közéleti Kávéház január végi rendezvényének volt a vendége Botka László. Szeged polgármesterét Kozó Attila, a Szeged Televízió főszerkesztője kérdezte a 2019-es év történéseiről, és a 2020-as évre vonatkozó tervekről.

„Mozgalmas, hosszú és szép év volt 2019” – foglalta össze röviden az elmúlt esztendőt a polgármester, majd hozzátette, ha a 2020-as év is hasonló lesz, akkor elégedettek lehetünk. Ezt követően az új közgyűlés összetételéről kérdezték. Kijelentette, hogy bizakodó, és örül annak, hogy már nem egyedül kell harcolnia az önkormányzatiság jogaiért, hiszen október 13-án Budapesten és annak több kerületében, valamint számos nagyvárosban, megyeszékhelyen ellenzéki jelöltek nyerték a választást.

A Magyar Kultúra Napjának apropóján felmerült a színháztörvény kérdése is. „Szegeden abban hiszünk, hogy egy közösség és egy város lelkületét a kultúrája határozza meg. A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad és a politika nem szól bele. Minden erőnkkel meg fogjuk védeni a színházainkat” – jelentette ki.

A közösségi közlekedéssel kapcsolatban a polgármester úgy véli, hogy a kormány lassan kivonul a területről, törvényi kötelezettségeit sem teljesítve. „Ez egy zsarolási eszköz.” Botka bízik abban, hogy nem gondolja komolyan a kormány, hogy az iparűzési adót teljes egészében erre kell fordítania a nagyvárosnak. Ezek mellett elmondása szerint az önkormányzatnak prioritás, hogy fejlessze a közösségi közlekedést, és teljesen elektromossá tegye, melyre keresik a megfelelő Uniós forrásokat.

Fotó: Iványi Aurél / Szeged.hu

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban is kérdezett Kozó. A polgármester itt elmondta, hogy az államosításnak köszönhetően a szemétdíj az államhoz vándorol, de a hulladék elszállítása továbbra is az önkormányzat feladata. A befizetett pénznek viszont csak a nyolcvan százalékát utalja vissza a kukaholding, a maradék húsz százalékról nem tudni semmit.

Uniós költségvetéssel kapcsolatban a polgármester elmondta, lassan el kellene kezdeni a tárgyalásokat. „A korábbi üléseken korrekt megállapodások születtek, bízom abban, ezúttal is ilyenek lesznek a tárgyalások. Szeretnék ezekben részt venni. Azt nem hiszem, hogy a harmadik legnagyobb magyar várost megfosztanának az uniós beruházások lehetőségétől. Bízom abban, felelősségteljesen döntenek majd azok, aki az asztalnál ülnek” – fogalmazott.

Ezek után terelődött a szó a város 2020-as terveire. „Ami elkezdődött beruházás az elkészül.” A tervek szerint huszonnyolc kutat fúrnak a geotermikus fűtési rendszer fejlesztése érdekében, de tavasszal elkészül a Móra-múzeum, őszre a Móra-park, és iskolák, óvodák, bölcsődék is megújulnak majd.

A kérdésre, hogy „Mitől zöld Szeged?”, a polgármester elmondta, a beruházásoknál nagyon fontos szempont az energiahatékonyság, ami a napelemek, a hőszigetelés és a fűtési rendszer tekintetében is megnyilatkozik. A geotermikus fűtési rendszer hatására a felére fog csökkenni a földgázfogyasztás, így a szén-dioxid-kibocsátás is. Ezek a fejlesztések persze sok időbe kerülnek és rengeteg zajjal járnak, ami miatt Botka a városlakók türelmét is kéri.

Fotó: Iványi Aurél / Szeged.hu

A városon belüli zöldterület is nőni fog, de a véderdő telepítését is elkezdik. Ehhez viszont területeket kell szerezni, mivel a polgármester elmondása szerint kevés az önkormányzati tulajdonú terület, így ez az év ezzel fog telni. A polgármester abban is bízik, hogy a nyár végére, ősz elejére elkészül az uszoda, és a talaj összetettsége miatti problémák nem okoznak több csúszást. Az uszoda nevéről egy ötfős szakértői bizottság szavaz majd, és a szegediek a kiválasztott kettőből választhatnak majd ismételten szavazás útján. Botka László elmondta azt is, hogy az idei költségvetés biztosítja a Tisza főutcája projekt kiviteli terveinek elkészítését is.

A tavaly májusban meghirdetett 10-10 ezer forint a jövőben beépül Szeged szociális életébe. Bár a központi költségvetés erre nem biztosít keretet, Botka László elmondta, több mint egymilliárd forintot tartalmaz a 2020-as szociális alap. Ezt követően a polgármester hozzátette, folytatódik a bérlakás program is, idén megközelítőleg százas nagyságrendben hirdetik meg.

Botka László azt is elmondta, hogy Szeged pénzügyi helyzete a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően stabil. Tavaly tizenegy százalékkal növekedett az iparűzési adóból származó bevétel 2018-hoz képest. „Szeged gazdasága továbbra is kirobbanó formában van.” A polgármester kiemelte, több tucat cég települt be a városba, és egyre nagyobb a mozgásterünk.

Végezetül a 2024-es vízióiról kérdezték a polgármestert. Botka László elmondta, egy város olyan, amilyenné a polgárai teszik. „A sokszínű szegedi közösség egy nagyon összetartó közösség, és polgármesterként az a feladatom, hogy ezeket a közös célokat és értékeket képviseljem és felmutassam, hogy biztosítsam hogy ehhez bárki csatlakozhasson” – fogalmazott. Azt szeretné, hogy továbbra is egy magyarságára és európaiságára büszke, szabad város legyen Szeged. „Szeged történelme arra is tanít minket, hogy amikor kiállt a város az értékei mellett, akkor mindig győzött” – jegyezte meg. (via)