Beúsztatták a kerékpáros Tisza-híd első elemét

A Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút első mederelemével látványos szakaszához ért a mintegy 6,5 km hosszú kerékpárút megvalósítása – írja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapja.

Az épülő létesítmény egyaránt szolgálja a térség hivatásforgalmi és turisztikai kerékpáros igényeit, a Tisza-tavi kerékpárút részeként megteremti a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit a két település között, a 33. sz. főút mentén.

A projekt megvalósításával a Tisza-tavi kerékpárút jelentős eleme épül meg, amely a gépjárműforgalomtól fizikailag elválasztva oldja meg a Tisza folyó, az Eger és Szomorka patakok kerékpáros áthidalását.

Forrás: NIF

A kivitelezés összetettsége miatt az elsőként kivitelezett műtárgy a 280 méter hosszú Tisza kerékpáros híd lesz. A 350 tonna acélszerkezet előszerelése jelenleg is folyik a Tisza parton kialakított szerelőtéren, a mederhíd elemek 2019. augusztus 29-ei kezdettel egyenként, vízi úton bejuttatva kerülnek a helyükre.

A hídelemek beúsztatása két 40 méteres bárka segítségével történik, amelyekre egyenként telepített, 200 tonna teherbírású autódaruk emelik párhuzamosan a szerkezet elemeit a már elkészített alépítményekre. A Tisza kerékpáros híd acélszerkezete várhatóan 2019. november végére nyeri el végleges alakját.

Forrás: NIF

A Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút nyomvonalán a Tisza hídon kívül további három hídszerkezet (Eger és Szomorka patakok hídjai, illetve az öblítőcsatorna műtárgya), két támfal és vasúti keresztezések megvalósítására kerül sor, melyek kivitelezése párhuzamosan, jelenleg is folyik. A kivitelezés várhatóan 2020 májusában fejeződik be.​

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. (NIF)

Nyitókép: NIF