Bejelentették az új korlátozásokat, azonnal visszaesett az ingatlanok iránti kereslet a megyében

  • Bár a járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások után csökkent az érdeklődés a Csongrád-Csanád megyei eladó lakóingatlanok iránt, a megtorpanás átmeneti volt: március második hetében már jelentősen, 22 százalékkal nőtt a kereslet az előző héthez képest. Az országos és a megyei lakáspiac pedig erős évre számíthat a mostani kilátások szerint.
  • Csongrád-Csanád megyében március közepén majdnem 3700 lakóingatlant kínáltak eladásra, a megye legnagyobb ingatlankínálatát felvonultató településein pedig az átlagos négyzetméterár 64 között 445 ezer forint volt.

Megbolygatták az országos, ezen belül a Csongrád-Csanád megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac. Az ingatlan.com legújabb elemzése számol be erről, amely a Csongrád-Csanád megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint „az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Csongrád-Csanád megyei lakáspiac idei teljesítményét. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások a piacon, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. „Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac” – tette hozzá.

Az ingatlan.com elemzése szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső kereslet március második hetében az elsőhöz képest jelentősen, 22 százalékkal nőtt. A megyében közel 3700 lakóingatlant kínáltak eladásra március közepén. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az eladó használt lakóingatlanok négyzetméterára átlagosan 64-445 ezer forint volt.

A legmagasabb négyzetméterár Szegedet jellemezte. Hódmezővásárhelyen a kínálati piacon 253 ezer forint volt ugyanez. A szentesi és makói lakóingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 166 ezer, illetve 146 ezer forintra rúgott. A legolcsóbb – jelentősebb kínálattal rendelkező – település Csanádpalota 64 ezer forintos árával.