Bartók Csaba elveszthetett egy belső szavazást, aminek megnyerésével már hetekkel korábban büszkélkedett

A politikus még három héttel ezelőtt mondta azt egy interjúban, hogy megválasztották választókerületi elnöknek, holott információink szerint erről csak most kedden volt szavazás, amit úgy tudunk, hogy elbukott. Bartók megkeresésünkre azt mondta, nem szeretné kommentálni a dolgot.

Július 22-én a Szegeder is szemlézte azt az interjút, amit Bartók Csaba helyi Fidesz-elnök adott a SzegedMának. Átlagos beszélgetés volt, Kapitány Gergely főszerkesztő jegyezte. Szó volt benne a helyi városvezetésről is, aminek kapcsán Bartók egyfajta mesélőként beszélt Botka Lászlóról, aki szerinte „becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot”, és hogy ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint.

Most úgy tűnik, hogy valami egészen hasonló módszerrel készült Bartók interjúja is. A korábbi sportolóról ugyanis azt írják benne, hogy őt személyesen Orbán Viktor nevezte ki választókerületi elnöknek. Aki nem tudná, hogy mi ez, az rögtön az első kérdésre adott válaszból okulhatott: „Az iskolapadban a negyedik sorban ül a választókerületi elnök. Előtte ül a régiós-, majd a pártigazgató, és legelöl természetesen az elnök, vagyis Orbán Viktor. A Fidesz egy nagyon jól szervezett párt, mindenkinek megvan a pontos és számon kérhető feladata és felelőssége. Ezt a rendszert azonban működtetni is tudni kell, ebben segítenek helyi szinteken a VK-elnökök a szervezet szempontjából.”

A választókerületi elnök ül a választókerületi tanács élén, mely a Fidesz szabályzata szerint a választókerületben működő helyi szervezetek elnökeiből, a szövetség tagjai sorából kikerülő – a választókerületben megválasztott – polgármesterekből, ezek hiányában alpolgármesterekből, ezek hiányában a Szövetség önkormányzati képviselőcsoportjának vezetőiből, a választókerületekben mandátumot szerzett, illetve itt tagsági viszonyban lévő országgyűlési képviselőkből, a választókerületben helyi szervezettel rendelkező társszervezetek egy-egy küldöttjéből, a városrészi csoportok vezetőiből, valamint a választókerületi elnökből álló egyeztető testület. Elnökét a választókerületi tanács tagjainak javaslata alapján a Szövetség Elnöke, azaz Orbán Viktor nevezi ki. Amennyiben az elnök nem fogadja el a javaslatot, a tanács tagjai tíz napon belül új javaslatot tehetnek. Ismételt elutasítás után az Országos Elnökség dönt. A választókerületi elnök megbízatása határozott időtartamra, illetve kinevezésének visszavonásáig tart.

És hogy mivel foglalkozik ennek elnöke? A szabályzatban leírtak alapján ő szervezi a választókerületi szervezet, illetve tanács munkáját; előkészíti és összehívja a választókerületi szervezet közgyűlését, illetve a tanács ülését, gondoskodik azok lebonyolításáról; gondoskodik a Szövetség Elnöke, az Országos Elnökség, az Országos Választmány, illetve annak Elnöksége, valamint az országos kampányfőnök helyi szervezetekre vonatkozó döntéseinek végrehajtásáról; gondoskodik a szervezetépítés feladatainak végrehajtásáról; felel a helyi szervezetek törvényes és alapszabályszerű működéséért; gondoskodik a feloszlatott helyi szervezet újjászervezéséről; továbbá az alapszabályban meghatározott feltételek mellett részt vesz az önkormányzati és az országgyűlési választásokon a szövetség által elindítandó képviselőjelöltek kiválasztásában.

A Szegeder információi szerint ugyanakkor szó sem volt arról, hogy Orbán Viktor kinevezte volna Bartókot. Erről ugye először helyi szinten tartanak egy szavazást, aminek eredményét terjesztik fel a miniszterelnök elé jóváhagyásra. Ez a szavazás úgy tudjuk, hogy nem három hétnél régebben, hanem konkrétan most kedden volt megtartva, és Bartók Csaba 5-4-re el is veszítette.

A szavazáson ha minden igaz, jelen volt az a Kerényi János is, akinek cégei körül offshore-gyanús tevékenység merült fel még 2016-ban, és aki ezzel kapcsolatban meglehetősen érdekes nyilatkozatokat is tett. Kerényi országgyűlési képviselő, mindemellett pedig a Fidesz dél-alföldi regionális-pártigazgatója, tehát ő az, aki „az iskolapadban” a harmadik sorban ül.

És hogy ki nyerte akkor a szavazást? Értesüléseink szerint az 1962-ben Szegeden született Bodó Imre, aki 2007-től 2014-ig országgyűlési képviselő, 1998-tól 2014-ig pedig Tiszasziget polgármestere volt. Bodó neve sokaknak csenghet ismerősen, a politikus ugyanis korábban már volt választókerületi elnök is, amely posztjától 2007 márciusában távozott, amikor öt KDNP-s, nemzeti fórumos és magoszos politikussal külön frakciót alapított.

Bodó Imre kampányol 2010-ben. Fotó: Bodó Imre / Facebook

Később, 2009-ben azzal került neve az országos sajtóba, hogy az ő csapatával próbálták megpuccsolni a helyi Fideszt. Az Index akkori információi szerint pár nappal a tisztújítás előtt 119 új tagot – elsősorban egykori aktivistákat – regisztráltak a szegedi Fideszbe. Ezek a lap helyi forrásai szerint Bodó csapatából valók voltak, amire utal az is, hogy a tisztújításon valamennyien Bodót támogatták. Bodó egyébként azért volt csak 2014-ig Tiszasziget vezetője, mert összeférhetetlenség miatt lemondott posztjáról, amikor a Szegedi Járási Hivatal élére nevezték ki. Erről a címről 2015-ben vonta vissza Lázár János.

A lényeg tehát az, hogy amikor megjelent három hete a fent említett interjú, még szó sem lehetett arról, hogy Bartók választókerületi elnök lett. Jó esély van arra, hogy ezzel a lépéssel akarta bebiztosítani, hogy őt válasszák meg, hiszen hogyan is nézne már ki az, hogy megjelenik a sajtóban, mint új elnök, majd kiderül, hogy nemcsak, hogy nem lett még elnök, de egyáltalán nem őt választották.

Telefonon beszéltünk Bartók Csabával, a politikus azonban nem szerette volna kommentálni felvetéseinket, így azt sem erősítette meg, hogy valóban ez történt-e. Kerestük Bodót is, ő egyelőre nem válaszolt.

 

Nyitókép: Bartók Csaba 2018-ban. Fotó: Rosta Tibor / MTI