B. Nagy László és Rovó László lemondását követeli több párt szegedi szervezete is

Tegnap írtuk meg, hogy annak ellenére, hogy a fideszes B. Nagy László a pozitívra tesztelt Rovó Lászlóval koszorúzott március 13-án, és ezután önkéntes karanténba vonulását is bejelentette, tegnap mégis a parlamentben szavazott. Emiatt most többen is a képviselő lemondását követelik.

B. Nagy Lászlóról Tordai Bence és Bangóné Borbély Ildikó is készített egy képet tegnap az Országházban, Tordai a képet később törölte. A Magyar Hang a tegnapi szavazást követően telefonon érte utol B. Nagy Lászlót, az iránt érdeklődtek, hogy miért vesz részt a parlament ülésén, ha egyébként karanténban van. A lap elmondása szerint a képviselő készségesen válaszolt:

„A parlamentben kötelező megjelenni, nem tehetem meg, hogy ezekben az időkben kivonjam magam a korlátozott parlamenti működésből. Nem hatósági karanténban vagyok, hanem magamat elzártam mindenkitől, hogy véletlen se történjen semmi. Úgy gondolom, mi tartozunk annyi felelősséggel a társadalomnak, hogy nem vonjuk ki magunkat, főleg ilyen fontos döntések előtt” – mondta. Ezt az RTL Híradó tegnap esti riportjában is megerősítette.

A szegedi Momentum a Rovó László körüli történtek, illetve B. Nagy László tegnapi szereplése miatt a képviselő és a rektor lemondását követeli. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írják, hogy „míg a társadalom egy jelentős része kötelességből olyan terheket vállal magára, amit ez a helyzet megkövetel, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Szeged Fideszes országgyűlési képviselője ezzel szemben hatalmi arroganciájukban, magukat mindenen felülállónak tekintik. A rektor a saját maga által aláírt szabályokat se tartja be, B. Nagy László pedig a vasárnapi nyilatkozatát már hétfőn meghazudtolja”.

A Momentum szegedi szervezetének álláspontja szerint a rektornak le kell mondania a pozíciójáról, B. Nagynak pedig távoznia kell az Országgyűlésből, mert viselkedésükkel sokakat veszélyeztettek.

A Jobbik Szegedi Szervezete azt követeli az egyetemtől, hogy haladéktalanul folytassák le a büntető- és munkaügyi vizsgálatokat Rovó Lászlóval szemben. Ők tegnap küldtek egy közleményt. Mint írják, az önkormányzati választások alatt a méltatlan támadások ellenére is tiszteletben tartották az egyetem szuverenitását, „de most nem maradhatunk csendben.”

Meglátásuk szerint, „nem csupán a Magyar Orvosi Kamarának kell lefolytatni etikai vizsgálatot Rovó László rektorral szemben, hanem a Szegedi Tudományegyetemnek is azonnal, büntető- és munkaügyi pert kell indítania a vezetőjével szemben.” Közleményükben emellett a kormányt is felszólítják, hogy haladéktalanul mentse fel a Szegedi Tudományegyetem rektorát és Rektori Hivatalának vezetését is.

B. Nagy tegnapi parlamenti jelenlétét egyébként Szabó Tímea képviselő is kifogásolta. Ő ma jelentette be a Facebook-oldalán, hogy feljelentést tesz a képviselő ellen járványügyi szabályszegés miatt. „Elfogadhatatlan, hogy a szegedi képviselő 7 nap után elhagyta a karantént, és százakat veszélyeztetve bejött hétfőn a Parlamentbe, és órákig ott ült közöttünk.” – írja Szabó.