Az utcákon is kötelező lesz a maszkviselés Magyarországon

Magyarországon is kötelezővé teszi a kormány a közterületi maszkviselést.

„Nem hárítanék felelősséget az emberekre. Az emberek élnek, ahogy tudnak, ahogy lehet. Ha a lakosság 80 százaléka hordja a maszkot, és a találkozások 80 százalékán van rajtunk maszk, akkor az elegendő ahhoz, hogy a vírust minimum lelassítsuk. Ez egy darabig ment, ha nem lettek volna elég fegyelmezettek az emberek, akkor hamarabb jutottunk volna el ahhoz a ponthoz, ahol meg kellett hozni a kijárási tilalomra vonatkozó intézkedéseket. Jó, hogy hordták a maszkot, de ez eddig volt elég, itt a vége, mostmár másra van szükség. De egyébként a kötelező maszkhasználatot a közterületeken ma éjféltől elő fogjuk írni, ahogyan a legtöbb európai ország is ezen az úton jár” – mondta Orbán Vikor az M1-en vele készült interjúban.

Az interjút készítő Volf-Nagy Tünde azon kérdésére, hogy miért éppen most kellett a napokban bejelentett drámai döntéseket meghozni, Orbán azt mondta, „a dráma nem jó műfaj, jobb ha az ember kerüli, de vannak pillanatok, amikor itt van a döntés ideje, és akkor nem szabad habozni”. Szerinte hiába zárták le Magyarországot a nyár végén, a járvány terjedésének megfékezéséhez ez kevésnek bizonyult.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók létszáma lehet a korlát, ami miatt a mostani döntéseket meg kellett hozni. Mint mondta, abban az esetben, ha a megbetegedések száma továbbra is ilyen ütemben nő, akkor 50 százalék az esély arra, hogy a mostani orvos- és ápolószámmal már nem tudunk emberséges ellátást nyújtani. A miniszterelnök szerint ágyból és felszerelésből elegendő van, humán erőforrásból kevéssé.

A középiskolás generációtól felelősségteljes viselkedést kért, mondván elég érettek már ahhoz, hogy lehessen erről beszélni velük. A gyorstesztek kapcsán azt tartotta mondani, hogy van elég ilyen teszt Magyarországon ahhoz, hogy most már rendszeresen elvégezzék a mintavételt az iskolákban és a kórházakban is, és valószínűleg a szociális dolgozókat is rendszeresen tudják majd tesztelni.

„Most közelebb van a vakcina, mint tavasszal volt, a megoldásban csak a vakcina tud segíteni, addig kell kitartani” – mondta Orbán, majd hozzátette, a koronavírus egy ellenség, amit valahogyan meg kell ölni. Mint fogalmazott, december végén, januárban az Európai Unióból biztosan, de lehet, hogy máshonnan is érkezik vakcina.

„Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban” – folytatta.

A rendkívüli jogrend ismételt bevezetésével kapcsolatban azt mondta, ezzel kapcsolatban ismét hazugságokkal fogják őt vádolni, mondván, bezárták a parlamentet. Mindezek ellenére szerinte a magyar egy összetartó nemzet.

M1 – Híradó élő közvetítése

Az M1 a közmédia 24 órás aktuális csatornája. A félóránként jelentkező hírblokkok között elemzésekkel és élő kapcsolásokkal számolunk be Magyarország, a Kárp…

 

Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook