Az új szegedi stadionról, Orbán Viktorról és Kiss-Rigó László püspökről is ír a The Guardian cikke

Két napja jelent meg egy cikk a brit The Guardian online hasábjain, mely a magyar politika, a miniszterelnök és a kereszténység viszonyát taglalja. A nem túl nagy világmegfejtésekkel operáló írás Kiss-Rigó László püspököt is többször idézi.

Az említett írás “Orbán deploys Christianity with a twist to tighten grip in Hungary” címen jelent meg a brit The Guardian online kiadásában, és a magyar politika és a kereszténység viszonyát vizsgálja. Az írás főként azt tárgyalja, hogy miközben a kormány keresztény üzenetekkel házal, paradox módon bevándorlási politikáját is ezzel próbálja alátámasztani. A cikk többször is idézi Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök bevándorlással kapcsolatos kijelentéseit, akit ezek és a hamarosan megnyíló új szegedi stadion kapcsán a miniszterelnök “szövetségesének” nevez.

A cikk a miniszterelnök kritikusait idézve számon kéri azt is, hogy a magyar kormány által képviselt keresztényi erkölcs a krisztusi tanítás több lényegi pontját is figyelmen kívül hagyja, és a fehér konzervatív Európa eszményét állítja politikája homlokterébe. Az írás nem csak a bevándorlással kapcsolatos politikát, de a közelmúltban a hajléktalanokat érintő intézkedéseket is megemlíti ennél a résznél.

A szerző megjegyzi, hogy míg a múltban a kormány illiberális demokráciaként hivatkozott önmagára, manapság inkább keresztény demokráciakét aposztrofálja filozófiáját. (szeged.hu, The Guardian)

Nyitókép: The Guardian