Az SZTE oktatója: Afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak

A szeged.hu jutott hozzá egy panaszlevélhez, ami szerint az SZTE-n tartott Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy előadásán egészen nem odavaló mondatok hangoztak el. A történtek miatt négy hallgató panaszlevelet írt, az ügy a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra került, ahol az érintett tanár, Gulyás László oktat. A diákok tudomása szerint a kar már vizsgálja az ügyet.

Az ominózus előadás február 17-én délután ment le online a Szegedi Tudományegyetem Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgyánál, amelyen Gulyás László történész, főiskolai professzor hallgatóinak egy része szerint rasszista, homofób, szexista megjegyzések sokaságát használta. A történész, aki egyben a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója is, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését vehette át – írja az önkormányzati hírportál.

A diákok szerint Gulyás már az elején egy, Győzike fényképével feljelentkező hallgatót a kép eltávolítására utasított: „Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem…” Ez meg is történt, majd az óra egy pontján Gulyás László arra kérte hallgatóit, hogy minősítsék prezentációját. Valakitől a „tökéletes” választ kapta, majd erre a következőt válaszolta: „Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó”.

Ezután a feketékre tértünk rá, az előadáson bemutatott illusztráció kapcsán az hangzott el többek között, hogy „az amerikai feka kultúra a rapre épül”, illetve „az angol katonák aprítják a fekákat”. Itt hangzott el a cím is, miszerint „afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”. Továbbá kifejtette, hogy ha a „szerencsétlen neandervölgyi meglátja a One Directiont, visszafordul”, nem sokkal később „rendkívül csúnya niggerek”-ről beszélt.

Még nincs vége, to be continued:

  • Joe Bident szimplán „félhülyének” nevezte.
  • Az alelnök kapcsán: „a nőnek a nevére nem is emlékszem… Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom”.
  • Szerinte a japán izolációs viselkedés belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul.
  • Kijelentette, hogy a távol-keleti ország lakóinak nem volt jobb dolguk a második világháború alatt, mint hogy szexuális töltetű képregényeket készítettek.
  • Az online hallgatókhoz címezve: „jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”.
  • „A kreol hallgatólány visszajöhetne”.
  • Megszakított és újrakezdett Zoom előadás elején arról érdeklődött, hogy mindenki visszatért-e, majd kifejtette, hogy nem izgul fel arra az információra, ha egy férfi hallgató tért vissza.

A szeged.hu megkereste Gulyást ennek kapcsán, aki előre kikötötte, hogy válasza teljes egészében, változtatás nélkül jelenjen meg:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

Valamivel később CooSpace-en, a Szegedi Tudományegyetem oktatást segítő online felületén a kurzust felvevő hallgatóknak is írt, szó szerint:

„Tisztelt Hallgató Hölgyek és Urak!

Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt állítólag feljelentést
írtak ellenem!!!

Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított. Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alap csináltak az ifjú kommunisták. Ez a magatartás méltatlan az egyetemi léthez, ez méltatlan az oktató-hallgató viszonyhoz.

Az egyetemi autonómia leszögezi, hogy az oktatónak a tanítás során alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet.

A hallgatónak nem kötelező Velem egyetérteni! A hallottak a hallgató a saját értékrendje szerint elfogadhatja, illetve elutasíthatja.

Mivel a migrációs kurzusom szabadon választható tantárgy, azt javaslom, hogy
a) akinek nem tetszik előadásom világnézeti alapja
b) nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel
c) akit ennek hallgatása is zavar

az AZONNAL ADJA LE ÓRÁMAT!!! (Ma éjfélig még megteheti).

Nem szeretném, ha a Szegedi Tudományegyetem, néhány hallgató miatt ideológiai csatatérré változna. Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetősége saját világnézeti meggyőződésének megfelelő kurzust hallgatnia.

Üdvözlettel:
Prof  Dr. Gulyás László egyetemi tanár”

A Felsőoktatási Törvény szerint az oktatót valóban megilleti a világnézet és az értékrend szerint oktatás joga, azzal a korláttal, hogy az ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan kell közvetítenie, a hallgató emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartva. A Szegedi Tudományegyetem Etikai Szabályzata úgy fogalmaz, hogy az egyetem nem elkötelezett egyetlen vallás, egyház vagy világnézet mellett sem, vallási és világnézeti kérdésekben semleges és toleráns.

Az SZTE Etikai szabályzata az oktatókra, kutatókra és tanárokra vonatkozó általános etikai irányelvek között egyebek mellett megfogalmazza, hogy azok ragaszkodjanak a tényekhez, a tudományos igazsághoz és a tudományos módszerekkel kapott adatokhoz; az azokból levont következtetéseket szakmai tisztességgel képviseljék.

 

Nyitókép: Prof Dr. Gulyás László egyetemi tanár. Fotó: Magyarságkutató Intézet