Az SZTE Mérnöki Kara egy nemzetközi pályázatban remekelt

A Szegedi Tudományegyetem arról tájékoztatott minket közleményükben, hogy az egyetem Mérnöki Kara – egyetlen magyar résztvevőként – elnyerte az ’EIT Food Consumer Engagement Labs’ nemzetközi pályázatban való részvétel jogát.

Az EIT Food Európa legnagyobb és legszélesebb körű élelmiszeripari innovációs együttműködése, amelynek fő célja az élelmiszeripar illetve az egész élelmiszergazdaság fenntarthatóvá tétele. A programban részt vevő egyetemek:

  • Bulgária: University of Food Technologies, Plovdiv
  • Görögország: American Farm School Post-Secondary Educational and Training Association (Perrotis College)
  • Magyarország: Szegedi Tudományegyetem
  • Olaszország: University of Bari Aldo Moro
  • Litvánia: Kaunas University of Technology
  • Lengyelország: Poznan University of Life Sciences
  • Románia: Babes-Bolyai University
  • Szlovákia: Slovak University of Agriculture
  • Szlovénia: University of Ljubljana
  • Spanyolország: University Institute for the Research in Agri-food Resources (INURA), University of Extremadura

A tíz európai egyetem együttműködésével zajló projektben megvizsgálják a fogyasztók élelmiszeripari innovációkkal kapcsolatos véleményét. Feltárják az élelmiszergazdaság szereplői, a regionális élelmiszeripari vállalatok, kereskedők és csomagolóanyag gyártó cégek innovációs tevékenységét. Az egyik legfontosabb cél, a közvetlen kapcsolat megteremtése az innovációs fejlesztésekben résztvevők és a fogyasztók között. A magyar fogyasztók általában konzervatívak, ezért fontos annak megértése és feltárása, hogy milyen élelmiszeripari fejlesztéseket fogadnak el. A projekt különlegessége, hogy a sokszor elhanyagolt idősebb fogyasztói réteg véleményét is feltárja.

Az európai élelmiszergazdaság soha nem látott mértékű átalakuláson megy keresztül. A biztonságos és egészséges élelmiszereknek, körforgásos gazdaságban, fenntartható, környezetkímélő módon való előállítása, a digitalizáció és más innovációk, ipari fejlesztések terén kialakuló, európai együttműködésben Magyarországról kizárólag a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vesz részt – hangsúlyozták.

Korábban az SZTE Mérnöki Kar szakértője, hazánkból egyedüliként vett részt az EIT Food Foresight, azaz élelmiszergazdasági előretekintési tanulmány elkészítésében. Négy hónappal ezelőtt a SZTE Mérnöki Karának két hallgatói csapata nyerte el az EIT Food Hackatlon első két díját. Az élelmiszermérnök és mechatronikai mérnök hallgatókból álló csapatok először indultak az élelmiszeripari digitalizációs versenyben. A mérnöki képzéseknek ilyen kombinációja egyedülálló a hazai felsőoktatásban – zárták közleményüket.