Az SZTE közbeszerzés nélkül egy dolgozója cégét bízta meg 750 milliós takarítással

A Szegedi Tudományegyetem megspórolta a tendert, és helyette az év végén egy olyan céget bízott meg a takarítással, amelynek akkori tulajdonosa az egyetem közbeszerzési irodáján dolgozik. Az idén csaknem 750 millió forint bevételt jelentő munkához bőséges előleg is járt – írja a 24.hu.

Volt egyszer egy Master Clean Plus Kft., amely a Szegedi Tudományegyetemet takarító cégként működött. Szóltak az egyetemnek 2018-ban, hogy a 8,98 forintra növelt négyzetméterárat jó lenne megemelni, a sok épületből álló egyetemi tömb tisztán tartása nem rentábilis így. Ezt a számok is alátámasztották, a spórolás jegyében az egyetem végül kevesebbet is fizetett idővel, a növekvő infláció és minimálbérek mellett. A cég annak rendje és módja szerint csődbe is ment.

Ekkor jelent meg a színen a Clean Star Comlpex Kft. nevű cég, mondhatni az utód. Illetve nem jelent meg, mert ez nem nyilvános információ: nem írtak ki tendert a megbízás előtt. Itt kezd izgivé válni a dolog, ugyanis a 24.hu mégis megszerezte az egyetem és a takarító cég közötti szerződést. Fontos körülmény, hogy ezt december 30-án írták alá, ekkor ugyanis a másik tulajdonosa a vállalkozásnak még Fülöpné Zimacsek Anikó volt. Ő azért érdekes, mert az SZTE Beszerzési Igazgatóságának Közbeszerzési Irodáján dolgozik, ügyvivő szakértőként. A 2010 óta tulajdonos Fülöpné a cégadatok szerint 2021. január 1-jétől, tehát a szerződés aláírásának másnapjától már nem tagja a cégnek. A szeged.hu szerint Fülöpné mellett a fő tulajdonos az a Varga Róbert, aki 2014-ben Fidesz–KDNP-jelöltjeként indult a 12-es körzetben, Baktón.

A 24.hu Nagy Gabriellától, a Transparency Magyarország közpénzügyi programjának vezetőjétől egyrészt azt kérdezte, hogy fennáll-e az összeférhetetlenség, illetve nem kellett volna-e tendert kiírni ekkora összeg esetén. A Transparency Magyarország munkatársa szerint igenis közbeszerzést kellett volna kiírni, mivel a megbízás összege meghaladja a szolgáltatásoknál határt jelentő 15 millió forintot, de a 44 milliós uniós értékhatárt is. Ugyan a járványhelyzet miatt lehetséges mentességet kérni egyes közbeszerzési eljárások alól, erre az egyetem vezetésén túl a kormányfőnek, az Operatív Törzsnek és az Állami Egészségügyi Központnak is engedélyt kell adnia. Ezen felül pedig igen, meglepetésre valóban fennáll összeférhetetlenség is.

Az egyetem azt válaszolta a lapnak, hogy karácsony előtt szerezték be az ajánlatokat, miután a Master Clean december közepén bedobta a törölközőt. Az SZTE azt is jelezte: kényszerhelyzetben voltak. A Clean Starnak ekkor még végig a tulajdonosa volt Fülöpné Zimacsek Anikó, még az egyetemmel korábbi kisebb munkákra szerződése alatt is. Az új cég 2017-ben 663 milliós bevétel mellett mindössze 4,5 millió forintos adózott eredményt produkált. Ez 2018-ban közel egymilliárdos árbevétel mellett már 43 millió forint volt, míg 2019-ben közel 2 milliárdos árbevétel mellett 516 millió forintos eredményük lett. Így jött 2021-re az aranytojást tojó tyúk, a 750 milliós takarítási szerződés az SZTE-vel.

A 24.hu megkérdezte az egyetemtől – amely egy közpénzből, nyíltan gazdálkodó szervezet –, hogy négyzetméterenként hány forintra szerződött a Clean Starral, de üzleti titokra hivatkozva nem árultak el semmit. Ez különösen finom annak fényében, hogy alapítványi formába tart az intézmény. Így csak megközelítő összehasonlítást tudtak végezni a jelenlegi és a korábbi takarítási árról. Ez alapján úgy tűnik, most jóval többe kerülhet a takarítás egyetemnek, mint korábban: Az új cég nettó 49 millió forintért takarít havonta. A korábbi cég, a Master Clean Plus Kft. vezetője a 24.hu-nak annyit mondott el, hogy náluk ez az összeg legfeljebb 15 millió forint volt, attól függően, hány munkanap volt egy hónapban.

Ebből jól látszik, hogy legalább háromszoros összegről volt szó, miközben korábban az egyetem a spórolásra hivatkozva nem volt hajlandó többet fizetni, a cég csődbe is ment emiatt. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy bár a 15 millió forintnál az új megbízásban szereplő 49 millió nyilvánvalóan több, ez elvileg jelenthet több takarítást is. Ha a terem takarításáért a második cég ötször annyi pénzt kap, de ötször annyi munkát is végez, a két cég egységára tehát azonos. Egy a birtokukba került kiegészítő melléklet szerint ugyanakkor az egyetem még 31,1 millió forint előleget is biztosít a Clean Starnak. Az egyetem a 24.hu-nak küldött válasza alapján azt azért elmondta, hogy az új takarító cég a régi partner több mint száz dolgozóját átvette. Az összeférhetetlenségre és a tenderkiírásra vonatkozó kérdésükre, illetve további részletekre viszont nem kaptak választ.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder