Az SZTE Fidesz-közeli rektora Nemesi Pált “ajánlja” polgármesternek

Egyre esélyesebb, hogy Nemesi Pál hivatalosan civil jelöltként, de a Fidesz támogatásával mérkőzik meg majd idén Botka Lászlóval és legalább még két jobboldali kihívójával a szegedi polgármesteri címért. Erre utal, hogy Róvó László, a SzegedMa migrációs konferenciáján Bayer Zsolttal együtt felszólaló SZTE-rektor a mai Délmagyarország címlapján “őt ajánlja a szegedieknek polgármesterként”.

  • Kicsit több mint egy hónapja a 24.hu úgy értesült, hogy Nemesi Pál milliárdos iparkamara-elnök lehet a Fidesz szegedi polgármester-jelöltje az idén őszi önkormányzati választásokon.
  • Ezt követően Nemesi cáfolta, hogy ő lenne a fideszes kihívó, ugyanakkor a kormányközeli SzegedMának nyilatkozva nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy civil jelöltként elinduljon, mint fogalmazott: “Érkezett tehát felkérés, hogy induljak el független polgármesterjelöltként Szegeden, de egyelőre még nem döntöttem ebben a kérdésben”.
  • Ma a szintén kormányközeli Délmagyarország címlapos interjút közölt Róvó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem rektorával, aki Nemesi Pált, mint lehetséges polgármestert “a szegediek figyelmébe ajánlotta”.
  • Róvó korábban a SzegedMa migrációs konferenciáján is felszólalt, a többi közt Bayer Zsolt kormányközeli publicistával és Bakondi Györggyel, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadójával együtt.

Püspöki gyermekvédő után milliárdos kamaraelnökkel megy a Fidesz Botka ellen

Amint megírtuk, a 24.hu úgy tudja, Nemesi Pál futhat be a Fidesz döcögősen induló castingján Botka ellenfeleként az őszi önkormányzati választásokra. Így a korábbi egyházmegyei gyermekvédő után milliárdos egykori kamarai elnökkel próbálja bevenni a szocialista fellegvárat a kormánypárt, egy ellenjelölt azonban mindenképp lesz még a jobboldalon.

Nemesi Pált “ajánlja a szegedieknek” Róvó László, az SZTE rektora a Délmagyarország mai címlapos nagyinterjújában. A rektor azt mondta, a Ferroép Zrt. közbeszerzésekkel vastagon megszórt milliárdos vezérigazgatója, illetve a Csongrád Megyei Kereskelmi és Iparkamara elnöke “széleskörű támogatást kapna a szegediektől”. A lapnak azt nyilatkozta, szerinte Szegedet egy

„politikától független, az üzleti életben, a piacon már gazdag tapasztalatot szerzett embernek kéne irányítania”.

A helyi egyik kormányközeli lap migránsozós konferenciáján kormányközeli közszereplőkkel felszólaló, máskor Fidesz-kampányeseményen is részt vevő Róvó László elég egyértelműen a kormánypárthoz kötődik, vélhetően a már teljesen pártirányított helyi médiában tett kijelentését sem a Fidesz előzetes tudta nélkül tehette. Az érdekes azonban ebben két dolog.

 

 

Az egyik, hogy eddig a fent hivatkozott SzegedMa-nyilatkozatban is csak annyit nyilatkozott Nemesi Pál, hogy még gondolkodik, és “először a családjával fogja közölni a döntését, és csak utána a nyilvánossággal”.

Eddig tehát hivatalosan még be sem jelentette, hogy indul vagy sem, addig meg ugye nem nagyon lehet arról beszélni, hogy ki támogatja, vagy áll be mögé akárhogyan is.

A másik pedig az, hogy – lévén, hogy az indulása sem lett még hivatalosan bejelentve – a helyi Fidesz sem mondta ki még, hogy támogatná, vagy sem. Azt tudjuk, hogy a már egy ideje Szegeden dolgozó Kubatov Gábor nyárra ígérte a párt polgármester-jelöltjét, és azt, hogy többeket is szondáztattak telefonon, például Nemesit is.

Nemesi Pál (Fotó: Szeged.hu)

Egyelőre ezek alapján az látszik egyre valószínűbbnek, hogy a látványos “cáfolat” játék a szavakkal, és Nemesi valóban nem a Fidesz polgármester-jelöltje, de támogatni fogják – persze ezt csak akkor állíthatjuk biztosan, ha be is jelentik. Addig is azt lehet már tudni, hogy Botka László mellett két, korábban a kormánypárttal igen jó, mára nem annyira felhőtlen viszonyt ápoló jobboldali jelölt lesz még rajta kívül, Szabó Bálint jogász és Bartha László korábbi fideszes polgármester.

Kiemelt képen: Róvó László, forrás: Szeged TV