Az önkormányzatok dönthetnek az óvodák és bölcsődék bezárásáról

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről; az erről szóló kormányrendelet még szombaton megjelenik – jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán közölte: lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják. A hétfőtől életbe lépő iskolabezárásokról hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Az államtitkár úgy fogalmazott: „fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, a pedagógusok tanítsanak, neveljenek”. Hozzátette, hogy az iskolákban és az óvodákban is lehetőséget kell biztosítani azoknak a gyerekeknek a fogadására, akiknek elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni.

Karácsony Gergely főpolgármester már be is jelentette, hogy hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék.

Botka László ma Facebook-posztjában azt írta, holnap délelőttre hívta össze az érintett szegedi cégek és intézmények vezetőit, hogy megvitassák a kérdést. Az óvodák és a bölcsődék önkormányzati döntésből való bezárását eddig egy a Magyar Közlönyben megjelent mondatrész akadályozta, mely szerint „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.” Ezt változtatja meg a még ma megjelenő kormányrendelet.

A szombati sajtótájékoztatón több dolog is elhangzott. Elmondták, hogy hat újabb megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, mindannyian kórházban vannak, jól vannak. Egy részük konkaktszemély, egy részük új megbetegedés.

Fertőzés-gyanús egészségügyi dolgozó az Operatív Törzs állítása szerint nincs, olyan egészségügyi dolgozó van, aki kapcsolatba került fertőzött személlyel. A kontaktus kutatások folyamatosak, ebben a rendőrség is részt vesz. Akik látókörbe kerülnek, személyesen fognak értesítést kapni és a megfelelő ellátásban részesülnek. Akik házi karanténba kerülnek, azoknak kötelező kitenniük az erről szóló figyelmeztetést. (via MTI)