Az önkormányzat ignorálta legtöbbször megkereséseinket 2020-ban

Ahhoz képest, hogy a szegedi városvezetés is számtalanszor kampányol a független sajtó mellett, és hogy az ilyen médiumok a kormány általi elfoglalását és ellehetetlenítését is elítélik, meglehetősen rosszul bánnak a nem baráti helyi sajtóval. Lapunk sajtómegkereséseit csak a tavalyi évben közel közel két tucatszor hagyták figyelmen kívül, de más problémák is vannak.

Botka László tavaly júliusban közösségi oldalán állt ki az éppen felfordult Index, valamint a magyar sajtószabadság mellett. A város polgármestere akkor azt írta, „Szeged a hír és a vélemény szabadságában hisz”, valamint hogy „amikor ez veszélybe kerül, akkor minden valós demokratikus jogunk veszélyben van”.

E kijelentése pont azért nagyon érdekes, mert az általa vezetett önkormányzat ugyanúgy kivételezik a sajtóval, mint a kormány. Ahogyan az állami rendezvényeken vagy épp a Kormányinfón hátrányban részesítik a Telexet, a 444-et vagy a 24.hu-t, úgy Szegeden különleges kiváltságokat élvez a Szeged.hu és a Szeged Televízió. Ezen két sajtóterméket csak tavaly sok tucat (de inkább százas nagyságrendről van szó) olyan eseményre hívták meg, ahová más médiumot nem. Az egyik legszemetszúróbb talán az volt, amikor Botka László bejárta a felújított Csillag teret, majd rövid nyilatkozatot adott a városi sajtónak. Az esemény előre leszervezett volt, ahová az önkormányzat sajtóján kívül másik orgánumot valamiért nem hívtak, és amikor meg szerettük volna kérdezni, miért, egyszerűen nem válaszoltak. Leveleinket mintha csak Vernon Dursley zsíros ujjai fogadták volna.

Hirdetés

A dolog odáig “fajult”, hogy közérdekű adatigénylést nyújtottunk be azért, hogy megtudjuk, mely sajtótermékeket és milyen indoklással hívták meg, és a három másik szegedi hírportált miért nem. A válasz határidőn belül érkezett Martonosi Éva városi jegyzőtől: a kért információ nem közérdekű.

De nem csak ezen a fronton állunk ennyire rosszul. 2020-ban összesen 35 sajtómegkeresést intéztünk a szegedi önkormányzathoz, azaz havonta átlagosan 3-at. Ezekben mindenféle témákban szerettünk volna felvilágosítást kérni, hogy minél széleskörűbben tudjuk olvasóinkat tájékoztatni. Küldünk levelet a Belvárosi híd korlátjával, a Gergő liget szemétproblémáival, vagy éppen a Fűtőmű utcai faültetéssel kapcsolatban. Néhány példa csak ez.

És mivel egész évben volt egy olyan érzésem, hogy meglehetősen nagy arányban nem kapunk egyáltalán semmiféle választ ezekre, most összeszámoltam, és kiderült, hogy a 35 megkeresésből 20-ra tényleg semmilyen formában nem érkezett válasz. Tehát megkereséseink több mint felét ignorálták a városházán. Ez azért fura, mert a legtöbb még csak nem is valamilyen izzasztó bortánnyal kapcsolatos volt, hanem olyan bagatell általános kérdések, mint hogy a koronavírus-járvány alatt folytatódnak-e a városi beruházások, vagy hogy esetleg Szeged is tervez-e felhagyni az éves szilveszteri tűzijátékkal, mint több nyugati város (ez utóbbit még a pandémia előtt kérdeztük).

De nem csak az önkormányzat szeret nem válaszolni leveleinkre: a Szegedi Tudományegyetemnek küldött összesen 14 megkeresésünkből mindössze 7-re érkezett válasz 2020-ban. Az egyetemtől olyanokat kérdeztünk, mint például, hogy a Kossuth Lajos sugárúti volt óvoda épületének befejeződött-e már a felújítása, és hogy mikor várható az átadása, ha lesz ilyen; hogy igazak-e értesüléseink, melyek szerint nagy átszervezés jön-e majd az egyetemen; esetleg hogy igaz-e, hogy a szegedi patológia olyannyira megtelt már októberben a koronavírus-járvány miatti magasabb halálozási szám miatt, hogy más városokba szállítják a tetemeket. Ezek közül egyre sem kaptunk választ.

Ez a cikk persze könnyen tűnhet úgy, hogy csak rinyálunk, és valamennyire igaz is ez, hiszen valóban rosszul érinti az embert, ha levegőnek nézik a különböző városi és állami szervek, de ezen felül fontosnak tartjuk, hogy olvasóink is tudják, hogyan bánnak a független sajtóval Szegeden. És persze szeretnénk azt is, ha ez változna. Szeretnénk, ha minden médiumot egyenlően kezelnének. Előfordult már olyan, hogy egy önkormányzati képviselő hívott minket egy eseményre, mert tudta, hogy oda csak a Szeged.hu és a Szeged Televízió kapott meghívást, de ez nem helyes, és ellenkezik a Szegeder irányelveivel – vagy mindenki kap meghívást, vagy senki.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder