Az önkormányzat bírósághoz fordul, mert úgy véli, politikai megrendelésre büntették meg

Ahogy mi is írtuk tegnap, megbüntette az önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság a Szeged és Sándorfalva között épült kerékpárút miatt. A döntés jogerős, az önkormányzat jogi útra tereli a dolgot.

A önkormányzatot 35 millióra, a kivitelező Colas Út Zrt.-t 20 millió forintra büntette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Szeged és Sándorfalva között épült kerékpárút miatt. Az önkormányzat szerint azonban politikai döntés áldozatai lettek, ezért a város jogi útra terelve a dolgot indít közigazgatási pert, és a bíróságon keres jogorvoslatot.

Hirdetés
Hirdetés

Az állami hatóság az állami igazságügyi szakértő útalapra vonatkozó véleményére hagyatkozva hozta meg döntését, arra a véleményre, melyet az igazságügyi szakértő utóbb visszavont miután belátta, az általa alkalmazott módszerrel nem lehet a kerékpárút alapjába beépített építőanyagokat mérni. Ahogy a szakértő fogalmaz

„korábbi szakvéleményemet átgondoltam és felülvizsgáltam. Az átgondolás oka egyértelműen az a tény, hogy jelenlegi előírásaink nem gyakorlatiasak, hanem olyanok, amelyeket a kivitelezés során nem lehet betartani, ezért sok esetben más gyakorlati módszereket kell alkalmazni.”

Ezt követően a a szakértő kijelenti, „van egy jól megépített kerékpárút, amin az egész munkához viszonyítva jelentéktelen, diszkrét (nem folytonos) hiba van”. A  állami igazságügyi szakértő beszámolójában végül megállapítja, „hogy az útalap vastagsága a szállítólevelek alapján gyakorlatilag a tervezett vastagságban épült meg, és az 5 db fúrással megállapított útalapvastagsági eredmény pedig nem elegendő egy folytonos szerkezet ellenőrzésére”.

Az állami hatóság ezek után a közbeszerzést kifogásolta, a közbeszerzésben meghirdetett feltételekkel nem értett egyet. Ezt azért furcsa, mert a pályázati kiírást a jogszabályoknak megfelelő módon az állami közreműködő hatóság hagyja jóvá. (via Szeged.hu)

 

Nyitókép: Iványi Aurél / Szeged.hu