Az MTA köztestületi tagjai a modellváltásról: A kockázat óriási

Az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, a Stádium 28 Facebook-posztjukban írták le, hogy elfogadhatatlannak tartják az egyetemi modellváltást a jelenlegi formájában. Megoldási javaslatot is tesznek, amiben visszavonatnák a törvényjavaslatot, mivel az általuk szervezett fórumon nem kaptak kielégítő válaszokat a minisztérium részéről a modellváltás kapcsán.

A civil társaság 2021. március 26-án nyilvános online fórumot szervezett a felsőoktatás folyamatban lévő átalakításáról. A fórumon részt vett többek között Szajbély Mihály egyetemi tanár, illetve Stumpf István, a modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos. Stumpf véleményük szerint a fenti pontokra nem adott érdemi választ, ugyanakkor hangsúlyozta a modellváltás véleménye szerint pozitív aspektusait.

A fórum után született kritikai elemzésük főbb megállapításai a következők voltak:

  • Az átalakítás megvalósításának a módja a felsőoktatás szereplőinek többségével szembeni nagyfokú bizalmatlanságot tükrözi. Az egyeztetések hiánya, az érintettek szempontjainak figyelmen kívül hagyása és az információk visszatartása mind erre utal.
  • Az új modell bevezetését nem előzte meg az eddigi gyakorlat részletes elemzése és az új rendszer széleskörű hatásvizsgálata.
  • Nem ismeretesek alapos érvek, amelyek alátámasztanák, hogy a célzott alapítványi rendszer jobbá teszi majd a felsőoktatás működését, így az átalakítás valódi okaira sem derült eddig fény.
  • Az alapítványok vagyona elsősorban ingatlanokból fog állni, így az új rendszeren belül az egyetemek finanszírozása nem ismeretes.
  • A gyakran hivatkozott külföldi példák lényegesen különböznek a magyarországi tervektől.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy egy olyan nagy, komplex rendszer átalakításánál, mint a hazai felsőoktatás, a döntéshozók figyelmen kívül hagyjanak minden elemző-kritikai hangot, az érintettek tanácsait, beleértve az MTA Elnökségének az állásfoglalását is. Érthetetlen, hogy a pandémia tragikus időszakában miért van szükség kapkodó sietségre ebben a kérdésben, amikor a kockázat óriási, hiszen a tét a magyar fiatalok képzése hosszú távon. Rontani könnyű, a hibákat kijavítani nehéz.

Javasolják a törvényjavaslatok tárgyalásának elhalasztását, illetve azok visszavonását. Széleskörű, az érintettek bevonásával lebonyolítandó vitára és az átalakítással kapcsolatos kérdések tisztázására, valamint a javaslatok megfelelő átalakítására van szükség a kockázatok minimalizálásához szerintük. A teljes fórumbeszélgetés alább megnézhető:

Az egytemi átalakulás – alapítványok létrehozása, Stádium 28 Fórum

Moderátor: Dr. Sarkadi Balázs, az MTA rendes tagjaA videóhoz kapcsolódó:A Stádium 28 Kör állásfoglalása a „felsőoktatási modellváltásról”A Stádium 28 Kör, az…