Az Euronews is beszámolt a szegedi fecskés Szetáv fűtőműről

A nemzetközi hírekbe is bekerült a szegedi Mondolo Egyesület, akik fűtőművek falait festették be. Az Euronews magyar részlegének riportján kívül még le lett fordítva és szinkronizálva francia, spanyol és olasz nyelvre is, így már jóval szélesebb közönség ismerheti meg munkáikat, nekünk pedig nyelvtanuláshoz sem utolsó. Épp egy újabb projekten dolgoznak, úgymond vadvirágos legelőket hoznak létre a méheknek.

Városmetamorfózis névre hallgató Környezetvédelmi Street Art projektjeik városszerte megtalálhatóak. Ez nem új hír, erről mi is beszámoltunk annak idején. Az első projektjüknél egy fűtőmű falát festették tele molnár- és füstifecskékkel, ezzel felhívva a figyelmet a veszélyeztetett fajokra, majd az épület tetején mesterséges fészkeket helyeztek el. „Mi magunk készítettük kézzel a fecskefészkeket, de a Magyar Madártani Egyesülettől is vettünk néhány speciálisat. Sőt a helyi óvodások is besegítettek. Elvégre ez a környezeti nevelésnek a legjobb módja” – mondta az Euronewsnak Ézsiás Tamás projektmenedzser.

A “Fecskefészek fűtőmű” után következett a hírhedt “Szetáv TV”, amely hatalmas siker volt elsőre. Egészen addig, amíg be nem ültették fákkal a rétet a helyi lakosok tiltakozására, megakadályozva ezzel a további szabadtéri mozizást. Az óriás televízió tavaly szeptemberben elkészült bővített dekorációja egy füves, virágos, réti tájba emeli át az eszközt, mely így fontos mondanivalót kapott: az árokparton, az erdőben vagy az útszélen lerakott építési törmelék, rozsdásodó elektronikai eszköz kupac és egyéb szemét évszázadokig csúfítja a környezetet, szennyezi a talajt és mérgezi az élőlényeket. Harmadik projektjük “Bazsi, az óriás süni” volt, aki a Vedres utcában lévő fűtőműre került. Ez az alkotásuk kifejezetten a lakott területen élő és éppen téli álomra készülő sünök helyzetére és kihívásaira hívja fel a figyelmet.

Azonban itt nem álltak meg, legújabb projektjük már a negyedik állomás, a “Vadvirágos rét” nevet is viselhetné. A méh, amely a beporzás által értékes munkát végez a mezőgazdaságnak, eltűnőben van. A Mondolós fiúk éppen ezért több szegedi lakótelepen kis réteket, pontosabban méhlegelőket hoztak létre különböző típusú, színű és méretű virágokkal. „Egy vadvirágos réten számos növényfaj megtalálható. Ez nem csak jól néz ki, de a beporzók nagyon örülnek, hogy végre van hol táplálkozniuk. Ezért jönnek a méhek, a lepkék és a poszméhek, amikről így rengeteget tanulhatunk” – mesélte az egyik alapító, Dobai Tibor az Euronewsnak. A csapat a közeljövőben virágmagokat is oszt majd, hogy a teraszokra, óvodák és buszmegállók mellé visszatérjen a biológiai sokszínűség és így az emberek újra közel kerüljenek a természethez.

Szeged közterein egyébként már eddig sem volt ismeretlen ez a fajta vadvirágos rét ültetvény, gondoljunk csak a Dugonics téri villamosos körforgalomra Az Euronews magyar nyelvű riportja:

Legelő méheknek, szálloda darazsaknak és sárgyűjtő fecskéknek

Hála néhány környezettudatos fiatalnak, Szeged nem csak az emberek, hanem az állatok számára is élhetőbbé kezd válni.BŐVEBBEN : https://hu.euronews.com/2021/…

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder