Az ELI nukleáris kutatásaira fáj a foga Sorosnak, ezért akadályozza az SZTE modellváltását

Egy átlagos vasárnapnak indult ez is, majd a Facebook taperolása közben szembe jött velem egy oldal, mely tényeket és igazságokat ígért az SZTE modellváltásával kapcsolatban. Magam is követem, és ha időm engedi, narrálom is a folyamatokat, így mint naiv médiamunkás kattintottam is az eddigiektől eltérő olvasatok, fel nem fedezett összefüggések, vagy publicitást nem nyert tények reményében. Atomkutatások, Soros emberei Szegeden, és a nagy Momentum-önkormányzat-DK-Szegeder összeesküvés.

Az oldal, mint a nevében, úgy a névjegyében is „makacs tényeket és igazságokat” ígért. Hogy ezeket azonban szűk marokkal méri, nem felróható, hiszen a posztok és a képek alapján tegnap született. Nem baj, gondoltam. És miért is lenne baj? Feltételezhetően így is lesz érdemi információ, hiszen minek indítana bárki úgy oldalt, hogy a cégérére tűzött tények és igazságok közül egy sincs a kezében? Biztos lesz valami érdekes, pro vagy kontra, mondtam a kavésbögrémnek, és megpörgettem a Facebook feed-et.

Rögtön az első posztok között foglalt helyet egy kérdőív, mellyel kapcsolatban egy éles szemű kommentelő jegyezte meg, hogy „olyan mint a Nemzeti Konzultáció, nem lehet csak igennel válaszolni, ugy vannak a kérdések megfogalmazva.Hol van az igazság?” Aki újságíróként naponta találkozik hasonlókkal, az egy idő után óhatatlanul is kiég, így most a lusta vasárnapra való tekintettel álljanak itt önmagukban, egyéni kommentár nélkül a Tények és igazságok az SZTE modellváltásáról oldal „Cím nélküli űrlap” megnevezésű kérdőívében feltett kérdései:

Hirdetés
  • Szeretné, ha az egyetem új munkahelyeket hozna létre a városban? * (Igen / Nem)
  • Mit gondol? Ön örülne 15%-os fizetésemelésnek? Az egyetemi dolgozók ekkora emelésre számíthatnak. * (Igen / Nem)
  • Mi a véleménye arról, hogy bizonyos pártok befolyást akarnak szerezni az egyetemen? * (Örül neki / Elfogadhatatlan)
  • Szeretne széleskörű jogokkal ellátott kollektív szerződést a munkahelyén? Az egyetemi dolgozók megkapják! * (Szeretnék! / Nem szeretnék! / Talán)
  • Mi a véleménye arról, hogy a hagyományos modell esetén romolhatnak az egyetem kilátásai? (Örülök neki / Változtatni kell, hogy jobb legyen.)

Érdekes. Egy következő posztban a DK-s Binszki József egyik promotált bejegyzését osztották meg, mint képet, és a mellékelt szöveggel már egy kicsit személyesebbé is vált a hangvétel az oldal és hírportálunk között: „Keblére ölelte a DK a szegeder, a vvl, a free szte csoportokat, az SZTE modellváltásét övező ellenvetésben. Összenő ami összetartozik.” Binszki egyébként arról ír posztjában, hogy az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak kellene döntenie a modellváltásról, véleményéből tizenkettő egy tucat, ami a sokszori ismételgetések hatására sem ütötte még meg a döntéshozók ingerküszöbét.

Bevallom, most az enyémet sem, s kalandozó ujjaim gyanútlanul barangolva közeledtek a megosztott posztok koronagyémántja felé: jött az igazi megtiszteltetés. Bár az oldal nevében megfogalmazott tényeknek és igazságoknak még mindig nem kerültünk a közelébe, egy sorosos-momentumos-városházás-szegederes összeesküvésre azért fényt derített az oldal szerzője. Meglátásait most változtatások nélkül közöljük:

„Free SZTE, VVL és a hasonló oldalak…

Mind a három oldal mögött a szegedi városvezetés és a Momentum áll, a VVL azóta harcosan ki is mondja, hogy ők anonim akarnak maradni. Csak a személyeskedés, a gyalázkodás megy a részükről. A free SZTE egyik legutolsó posztja kimeríti a becsületsértés kategóriáját. Viszont nézzünk mögé a dolgoknak, mi is lehet a valódi mozgatórugó.

2020 végén az Amnesty International állást hirdetett Szegedre. Természetesen nem dolgunk bármiféle “sorosozásba” belemenni, de aki egy kicsit is gondolkodik, az tudja, hogy a nagy “humanista” minden esetben követi az anyagi haszonszerzés ívét. Miért ennyire fontos az SZTE vagy Szeged? Miért kell, miért ennyire aktívak? Innentől hipotézisekbe kell bocsátkozni, de vélelmezhetően az ELI egyik kutatására fájhat a foga a milliárdos úrnak. Talán nem is tévedünk nagyot, ha rámutatunk a nyilvánvalóra, ez pedig a kutatás a sugárzó anyagok lebontása témájában. Mondanunk sem kell: aki birtokolja azt a tudást, hogy atomhulladékot tud mentesíteni, annak az értéke dollár tíz- vagy százmilliárdokban mérhető. Ugyanis, ha az atomhulladékok biztonságossá tehetők, az olyan jelentős lépés volna, ami befolyással lehet az emberiség egész történelmére. Így már talán érthető, hogy miért ennyire aktív a városháza, a Momentum és a szegeder. Nem az egyetem érdekli őket, hanem valami homályos megfelelési kényszer, egy tudat, amely egy milliárdos érdekeit szolgálja.

A végére, mindazoknak, akik nem az egyetemért és annak fejlődéséért dolgoznak, mímelnek, és másnak mutatják magukat:

LE GEAI PARÉ DES PLUMES DU PAO

Radnóti Miklós fordítása

A PÁVATOLLAKKAL ÉKESKEDŐ SZAJKÓ

Vedlett egy páva; Szajkónk észrevette

s kihullt tollába öltözött;

hetykén páváskodott a pávanép között

s farkát kacéran illegette.

De rajtakapták és kitört a víg vihar,

kacaj keringett, fütty, zsivaj,

a páva-úrfiak szép tollait letépték

s kiverte otthon is a kis rátarti faj, –

a póruljárt nekik se érték.

Ily jómadár akad írók közt is, kimondom,

ki pávatollal él, másét szajkózza folyton

s ha lopni kell, csöppet se kényes.

De jobb ha hallgatok, az íly madár veszélyes,

s nekem bizony ma más a dolgom”

Érdekes gondolatok. Ahhoz nem kell aluminium sapka, hogy lássuk, az elmúlt években hogyan váltak közös ügyeink eszközzé a politikai elit kezében. Akár az indexes, független médiás tüntetéseket, akár az SZFE melletti kiállásokat nézzük, egyaránt kiviláglik az ellenzék mozgásából az a folyamat, ami jelenlétével és jól bejáratott pózaival a lázadó energiákat lecsapolja, becsatornázza, lájkokká és politikai tőkévé szublimálja, hogy végül magából az ügyből semmi sem marad. Meg vagyok győződve arról, hogy ha az érdek úgy hozza, DK-tól a Momentumig – mint azt a bizonyos zsebkendőt – dobja majd el magától az ellenzék a felsőoktatás autonomiájának ügyét.

De addig is, nem jogos kérés az autonómiát garantáló fékek beépítése, amiket Szajbély Mihály levelében is felvázolt? És ha már az SZMSZ is rendelkezik a szenátusi ülések nyilvánosságáról, nem jogos a hallgatók azon követelése, hogy a folyamatok transzparens módon követhetőek legyenek? Ha gazdaságilag ennyire pozitív a modellváltás, és milliárdok múlnak rajta, akkor ezek miért olyan nagy kérések? Most akkor ki is köti kerékbe a modellváltást?

Várjuk a további konteókat a hello@szegeder.hu címünkre.

 

Nyitókép: Balogh Gergő / Szegeder