Az áltudományos mítoszok ellen hirdetett versenyt az SZTE

„Vigyázz, kacsa!” néven indul az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának az előadói versenye, amely  a tévhitek és áltudományos mítoszok ellen szól.

Az április 6-án, délután 2 órakor kezdődő versenyen öt középiskolás diák mérheti össze a tudását a Gyógyszerésztudományi Kar Eötvös utca 6. szám alatti épületében, tudtuk meg az egyetem honlapjáról.

Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK dékánhelyettese és az előadói verseny szülőatyja, fontosnak tartja hogy a diákok minél fiatalabb korban találkozzanak a tévhitek cáfolatával. Úgy vallja, hogy a felnőttek tévképzeteit nehezebb eloszlatni, az internetnek köszönhetően a gyerekek pedig hamar találkoznak téves információkkal.

A versenyen résztvevő diákoktól hallhatunk majd előadást a homeopátiáról, a parlagfűről, az antioxidánsokról, a B17 vitaminról, valamint a Nátrium-glutamátról is.

 

Mivel a verseny bárki számára megtekinthető, a fenti témákat figyelembe véve még ajánlani is tudjuk, mint programot.

Persze a versenynek nem pusztán a szórakoztatás, vagy a helyes információ átadás a célja, hanem az is, hogy a középiskolás diákokat megismertesse azzal, hogy miről ismerni fel egy hamis állítást, vagy egy tényként beállított hazugságot.

A versenyen hallható legjobb előadások összefoglalói dr. Csupor Dezső Ködpiszkáló blogján is olvasható lesz, ahol a docens olyan írásait lehet még olvasni, ahol népszerű tévhitekkel számol le.

A kutató az egyetemnek egy rövid interjút is adott a témában.

„Újabb és újabb tévhitek születnek, illetve néhány év múlva a régiek visszatérnek – úgy, mint ahogy a divathullámok. Ezt a tapasztalatomat erősíti, hogy például idén is találkozom azokkal a téves információkkal, amelyeket 4-5 éve már megcáfoltunk a ködpiszkáló blogon. Ennek oka az is, hogy van olyan ingyenes kiadvány, ami minden héten sokak postaládájában landol, és abban olyan tévhiteken alapuló állításokat, termékeket reklámoznak 2-3 oldalon keresztül, mint például: „megszűnik a halláskárosodása…”, „az elkopott csípő ízülete visszanő”… Az ezekhez hasonló áltudományos állításokról a versenyen kiderül: „Vigyázz, kacsa!”

 

Nyitókép: áltudományos kacsa Fotó: zmescience.com