Átalakul a Kiskörút: új, modern klinikaépületet húznak fel a déli végében

Az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai centrumaként hirdeti a Szegedi Tudományegyetem azt az épületszárnyat, amelyet most kezdtek el felépíteni a Tisza Lajos körút déli végén, tízméterekre az árvízi emlékműtől. A részben üveg-, részben téglaborítású ház a négy nagy Klebelsberg-klinika egyikéhez fog csatlakozni közvetlenül, főhomlokzata a vízművel szemez majd.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika mellett a közelmúltban megkezdődtek az új Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építési munkálatai; a 2,3 milliárd forint értékű beruházásban várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.

A tervek szerint a jelenleg három telephelyen működő osztály 2022-ben költözne át integráltan az új épületbe, amely a Korányi fasor 14-15. szám alatti főépületének Tisza Lajos körút felüli oldalához kapcsolódik majd egy nyaktaggal az új szárny. Az egyetem szerint látványos lesz, az azonban kérdéses, mennyire illeszkedik a környéken kialakult városképhez: a körúton ugyanis nagyon kevés, a II. világháború után készült épülettel találkozhatunk, sőt, az Aradi vértanúk terétől délre ez lesz az első. Egy biztos: az 1920-as években felépült gyermekklinikához nehéz hozzáképzelni az új részleget, ami miatt a közel száz éve álló jellegzetes kerítést is részben elbontották.

Ilyen lesz. Fotó: Szegedi Tudományegyetem
Ilyen volt. Fotó: Google Maps

A közel 2500 négyzetméteres, földszint+4 szintes épületszárnyban az egyetem ígéretei szerint az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézetét alakítják ki. Az osztály és a járóbetegegységek ellátási területe korábban kizárólag Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére terjedt ki, de 2012 óta kibővült a teljes dél-dunántúli régióval, Pest megye dél-keleti részével és Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány kisvárosával. Ennek következtében duplájára, közel 2 millió lakosra nőtt az ellátandók száma.  A gyermek-, serdülő- és felnőttkorúak pszichiátriai és addiktológiai betegségének gyakorisága pedig eléri a népbetegség szintjét, szükség tehát van.

Pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszeren belül Magyarországon az elmúlt tíz évben nem történt a szegedihez mérhető jelentős infrastrukturális fejlesztés, miközben a kezelésre szoruló betegek száma egyre nő. Ezért is kiemelten fontos a Szegedi Tudományegyetem beruházása, állítják.

Bereczki Csaba egyetemi docens, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója tájékoztatása szerint Balogh László Árpád építészmérnök vezetésével a Dél-Konstrukt Zrt. munkatársai már a földmunkálatoknál tartanak, a Tisza közelsége miatt egy speciális alapozási módszert alkalmaznak. A szintenként 500 négyzetméteren, a nemzetközi szakmai normatíváknak és orvostechnológiai elvárásoknak is megfelelve, modern és korszerű infrastrukturális háttér, tágas kubatúra áll majd a betegellátás szolgálatába.

Az épületrész orvosszakmai és építészeti tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak az anya-gyermek kapcsolat és az együttlét kulturált biztosítására, a gyermekükért izguló szülők megfelelő elhelyezésére, a szakmailag ideális belső betegutak kidolgozására, valamint a gyermekek gyógyulását pszichésen is támogató barátságos környezet kialakítására.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder