Árral szemben – Mentsétek meg Szegedet! Itt a szegedi fejlesztésű társasjáték

Elkészült az Árral szemben – Mentsétek meg Szegedet! névre hallgató, szegedi fejlesztésű társasjáték, mely a Motiváció Műhely gondozásában kerül bemutatásra.

A Motiváció Műhely legújabb társasjátékában a játékosok feladata, hogy közösen megmentsék Szegedet az árvíztől. A jól ismert játékoktól eltérően, amikor a játékosoknak egymás ellen kell küzdeniük, az Árral szemben esetében a játékosok csak akkor nyerhetnek, ha összefognak, és közösen próbálják meg kitalálni, hogy mi lehet a legjobb következő lépés. A játékosoknak egy mentőalakulat tagjaiként kell vízre szállniuk, vagy a szárazföldön mozogniuk, és szegedi lakosokat menteniük az elárasztott területekről. Csak akkor nyerhetnek, ha már mindenki szárazföldön van.

A játékban a Nagy Árvíz után újjáépített Szeged terül elénk, a ma már jól ismert körutas-sugárutas városszerkezetével. Szegedet ábrázoló játéktábla számozott mezőkből áll. A mezők levehető lapkák, és a város egy-egy területét szimbolizálják. Ha egy területet eláraszt a víz, az adott mező lapkáját le kell venni, így az víz alá kerül. Annak érdekében, hogy egy területet vízmentesíteni tudjanak a játékosok a kérdéskártyák által homokzsákokat és vödröket tudnak gyűjteni.

Fotó: Motiváció Műhely
Fotó: Motiváció Műhely

A kérdéskártyákon Szegedhez köthető feladványok, vagy kvízkérdések találhatók, mely minden szegedi polgár számára izgalmas feladványokat tartogatnak. A Motiváció Műhely nyereményjátékot is hirdetett Facebook-oldalán. „Ha van egy jó kérdésed a Napfény Városáról, küldd el nekünk, és bekerülhetsz az Árral Szemben kérdésadatbázisába, valamint magát a társasjátékot is megnyerheted!” – áll a felhívásban, melyben kérdéseket várnak a várossal kapcsolatban.

A Motiváció Műhely beszámolójában azt írta, életükben kiemelten fontos helyet képvisel a társasjáték-pedagógia. A társasjátékokat nem csak a gyerekekkel való foglalkozások során alkalmazzák előszeretettel, hanem maga a szervezet is fejlesztett már többet. Ezidáig kifejezetten érzékenyítő játékokat készítettek, ezeken keresztül próbálták meg eljuttatni az emberekhez azt a témát, ami szívügyük, amivel foglalkoznak: oktatási esélyegyenlőség, szegregáció. Ilyen érzékenyítő társasjátékok például a Mentortársas és a Rendszerhiba.

„Mostanra kellően tapasztaltnak, de ami ennél is fontosabb, elszántnak éreztük magunkat ahhoz, hogy egy – mindenki számára izgalmas – társasjátékot alkossunk. Szeged iránti szeretetünk és tiszteletünk hívta életre legújabb játékunkat, az Árral szembent, melyben Szegedet kell megmenteni az árvíztől. A játékot elsősorban szegedieknek ajánljuk, hiszen nagyon sok lokálpatrióta utalást és információt rejtettünk el benne,  de úgy gondoljuk, hogy mindenki számára élvezetes játékperceket tud nyújtani” – mondták arra a kérdésre, mi motiválta őket a játék elkészítésére.

A játékból 400 darab készült, és már rendelhető is. Egyelőre csak náluk, a webáruházukban lehet megvásárolni, de úgy tervezik, hogy majd a jövőben szegedi Tourinform irodájában, illetve az egyetemi jegyzetboltban is lesz beszerezhető lesz.

 

Nyitókép: Motiváció Műhely