Április közepén kezdődhet Magyarország megnyitása

„Legkorábban április 12-én vagy 19-én tudunk nyitni” – tudatta csütörtökön Gulyás Gergely. A miniszter arról beszélt, a mostani számítások előtt legkorábban ekkor kerülhet sor erre, mert legalább 2,5 millió embert kell beoltani.

A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer – nemcsak tárgyi, hanem személyi feltétleket is tekintve – felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani.

A miniszter azt ígérte, hogy az iskolák és óvodák újranyitása előtt legalább egy hét felkészülés lesz, ami alatt az óvónőket például – jelentkezésük alapján – be fogják oltani.

Az üzletekről: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne.

Az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne. Gulyás mondta azt is, hogy csak azt az oltóanyagot nem adják be, amelyet még vizsgálnak, valamint azt, amelyet félre kell tenni a második oltásra.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.