Április derekán indulhat a magyar nyitás

A magyar miniszterelnök szerint vissza kellene vennünk most a családi találkozásokból, mert nagy bajok is lehetnek, így azt sem javasolja, hogy húsvétkor nagy találkozókat hozzunk tető alá. Orbán arra kér mindenkit, hordja a maszkot közterületeken. Szabadabbak lehetnek az oltottak, de vigyázzanak ők is.

Arról is beszélt, hogy 2,5 millió oltottnál kezdődhet majd Magyarországon a nyitás, például akkor lehet áttérni az üzleteknél a négyzetméter-alapú korlátozásra. Április 19-én nyitnak az iskolák, óvodák, középiskolák. Amennyiben elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, jön a következő lépés, de arról csak egy hét múlva pénteken tájékoztat Orbán , aki szerint ez a hárommilliós beoltottság április 13-ra lehet meg.

A miniszterelnök szerint nem szabad beszélnünk az egészségügy összeomlásáról, mert akkor az egészségügyi dolgozókat becsméreljük le. Hasonlattal élve azt mondta,„Vasárnap reggel felkel a nap, eljön a feltámadás: lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé”.

Kérdéses az is, hogy a 16-18 éveseket be lehet-e oltani majd, de szerinte a Pfizerrel igen. Szerinte a világnépesség 70%-át keleti oltóanyaggal fogják vakcinálni. Abban reménykedik, hogy egy hét múlva a maradék 250 ezer magyar 65 év feletti is be lesz oltva. Mint mondta, a kötelező oltás nem járható út a felnőtteknél.

A 3-3,5 millió beoltottat elérve „adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája: ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet”, de erről majd akkor kell beszélni. Ha pedig az eddig nem regisztráltak azt fogják látni, hogy valakik ilyen könnyítést kapnak, akkor kedvet kapnak a regisztrálásra. Erre számít a következő hetekben Orbán.

Az ellenzékről beszélve azt mondta, „az oltásellenes kampány – elnézést, hogy így beszélek Nagypénteken – bűn, mert az emberek meghalnak”.