„Amennyiben bezár a piac, feljelentést teszek Botka László ellen”

Szabó Bálint a Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldalán beszélt ma arról, hogy jelenlegi jogi tudomása szerint a Cserepes sori piacot nem lehetne bezárni, hiszen több tucat érvényes bérleti szerződéssel rendelkező kereskedő van ott, akikre vonatkozik a kormány rendelete, miszerint járványügyi helyzet alatt nem lehet megszüntetni az önkormányzati helyiségek bérleti szerződését, amennyiben a bérlő ezt írásban kéri. Szabó azt mondja, ez a Cserepes sori piacra is vonatkozik.

„A vita abban van, hogy megteheti-e Botka László egyszemélyes döntéssel, hogy bezárja a Cserepes sori piacot.” Szabó szerint hazugság az, amit Botka állít, miszerint évek óta veszteségesen működik a piac. Az érveit ezzel kapcsolatban csak hiányosan tudta felsorolni, ugyanis a videó egy ponton megugrik, de ami kivehető, hogy állítása szerint a piac igazgatója nem tudott olyan információkat adni neki, hogy hogyan zárta a tavalyi évet a piac, ennek ellenére Botka mégis arról beszél, hogy veszteséggel.

Szabó szerint, ha ez így van, azért Botka László a felelős. A képviselő azt mondja, a veszélyhelyzet első hulláma alatt Botka elsőként a Cserepes sori piacot záratta be két hónapra.

„Botka László a veszélyhelyzettel visszaélve bezárta a piacot, és ezzel saját maga okozott kárt a Cserepes sori piacnak” – mondta. Szabó szerint ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért ha bezár a piac, másnap feljelenti Botka Lászlót.

Azt mondja, igény van a piacra, állítása szerint közjegyzővel hitelesített formában vannak előtte azok az aláírások, amik 178 darab, Cserepes sori piacon áruló kereskedőtől, vállalkozótól és magánszemélytől származnak, és amikben nyilatkoznak arról, hogy a jövőben is a piacon szándékoznak árulni.

Szabó arra biztat mindenkit, hogy a szombati tüntetésen vegyen részt, erre meghívta Botka Lászlót is. „Ha a polgármester úr nem jön a piachoz, akkor a piac megy polgármester úrhoz” – mondta.  Ahogy azt már írtuk, Szabó „totális háborút” hirdetett a Cserepes sori piac megmaradása érdekében, és szombaton 9 órára szervez tüntetést a Cserepes sori piacon. 10 órakor lesz egy sajtótájékoztató, majd a déli órákban a piac bezárását követően a járványügyi helyzetre való tekintettel autókkal átvonulnak a városháza elé.