Állami pénzt kap a Gál Ferenc Egyetem egy bizonyos „állami felsőoktatási intézménytől” való szervezeti egységek átvételére

„A Kormány egyetért az állami felsőoktatási intézmények szervezeti egységeinek átvétele miatt szükségessé vált egyházi felsőoktatási intézémények kiegészítő támogatásának biztosításával” – ezzel a mondattal kezdődik a legfrissebb Magyar Közlöny egyik határozata, melyben 465 millió forintot irányoznak elő e célra. Néhány bekezdéssel lejjebb pedig a nemrég egyetemmé erőltetett szegedi Gál Ferenc Egyetem neve tűnik fel egy meg nem nevezett „állami felsőoktatási intézmény”-nyel kapcsolatban, mely valószínűleg nem más, mint a Szegedi Tudományegyetem. A kérdés csak az, hogy ez akkor már a sokat hallott kiszervezés első hivatalos jele?

Még augusztus elején írtuk meg, hogy a Szegeder értesülései szerint komoly átalakulás előtt állhat a Szegedi Tudományegyetem, melynek keretein belül konkrétan karokat szervezhetnek ki az intézményből a szintén szegedi Gál Ferenc Egyetembe. Ezek tükrében pedig most jogosan tehető fel a kérdés, hogy vajon a névváltoztatás és az iménti forrásátcsoportosítás az említett kiszervezési folyamat kezdete-e?

Ezzel cseng össze az a pár sor is, mely a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg: „A Kormány 1696/2020. (X. 27.) Korm. határozata az egyházi felsőoktatási intézmények támogatásáról” című részben szerepel a negyedik pont, amely „felhívja a  miniszterelnök általános helyettesét, hogy – az  innovációért és technológiáért felelős miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával – kezdeményezzen tárgyalásokat a Gál Ferenc Egyetem fenntartójával az állami felsőoktatási intézmény szervezeti egységeinek átvétele miatti kiegészítő támogatás biztosítása érdekében; Felelős:

  • a miniszterelnök általános helyettese
  • innovációért és technológiáért felelős miniszter
  • pénzügyminiszter
  • Határidő: 2020. december 31.”

A Veritas Virtus Libertas hallgatói csoport posztolta a Facebookon a Magyar Közlöny említett részét, és talán a kérdésük is jogos, miszerint: „Mit jelenthet, hogy a Gál Ferenc fenntartójának, Kiss-Rigó Lászlónak »állami felsőoktatási intézmény szervezeti egységeinek átvétele« miatt kell tárgyalnia Palkovics Lászlóval? Véletlen egybeesés-e, hogy egy nappal az átnevezést tárgyalni kívánó szenátusi ülés után ilyen kormányzati intézkedés kerül napvilágra?”

Hogy melyik „állami felsőoktatási intézmény” van elég közel a püspök érdekszférájához, azt sejthetjük. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancella egy az mfor.hu-nak júliusban adott interjújában úgy fogalmazott: „Nálunk tizenkét kar van. Vegyünk le ötöt és a klinikai központot, ami a régió legnagyobb egészségügyi ellátója, és akkor piaci alapon fenntarthatóan tudom működtetni az intézményt. Nem fogok tanárokat, agrárszakembereket képezni és végképp nem tanítok zenészeket, amely karokat – ezek a külföldi diákokat sem vonzzák – jelen pillanatban keresztfinanszírozzuk, ahogyan a közfinanszírozott egészségügyi ellátást is.”

 

Részlet a tegnapi Magyar Közlönyből….

Közzétette: VVL – Veritas Virtus Libertas – 2020. október 28., szerda

 

Nyitókép: Jászai Csaba / MTI