Már játékok is tanítják, hogy hogyan lehet védekezni az álhírek ellen

Az álhírek az elmúlt időben az életünk szerves részévé váltak. Felnőttként sem könnyű eligazodni ebben a digitális hoax-dzsungelben, de mit tehetnek a gyerekek?

Az Urbanlegends portál gyűjtött össze olyan álhírvadász alkalmazásokat, melyeknek segítségével, játékos úton tanulhatják meg a gyerekek, hogy mire figyeljenek oda, ha híreket fogyasztanak. A játékok szempontjából az angol nyelv ismerete előny, de talán nem is baj, ha a játékos prevenció nyelvi kurzussal is össze van kötve.

  • Bad News: Ebben a játékban nekünk magunknak kell álhíreket gyártanunk, és azokat menedzselnünk. A lényeg az, hogy minél több követőt gyűjtsünk, presztizsünk megtartása mellett. Különböző felületek segítségével kell felépítenünk kamuhírbirodalmunkat, változatos eszközök és technikák használatával. Játék közben több eszköz, például üzenetek is segítik az álhírek iránti ellenállóképesség megerősödését.
  • BBC IReporter: Ez a játék a másik oldalra ültet. Itt a BBC újságírójának bőrébe bújva kell átvészelnünk egy napot. A rendszerek sorra leállnak, és egy kibertámadás célpontjává is válik a szerkesztőség. Az eseményekről tudósítva kell folyamatosan döntéseket hoznunk, eldöntve melyik forrás igaz, és melyik kamu. A szóbeli értékelések mellett három mutató, az alaposság, a hatás, és a gyorsaság jelzi, hogy hogyan szerepel a játékos.
  • NewsFeed Defenders: Ennek a játéknak az elején a szereplők alapos kiképzést kapnak az objektív és tényalapú hírszerkesztői gyakorlatról. Ezt követően egy newsfeed híreit kell ellenőrizni, később egyre nagyobb jogkörrel. A játék célja, hogy adminként megőrizzük portálunk hitelét, és növeljük az oldal forgalmát.
  • Factitious: Ez a játék nem más, mint a kamuhírek Tindere. A játék során a rendszer különböző híreket dob fel, és a játékosnak kell eldöntenie, hogy adott hír kamu-e vagy nem. A játék hírekként egy rövid leírást is közöl arról, hogyan ismerhető fel a hoax.

Ha valaki magyar nyelvterületen keresne hasonlókat, annak ott a havi Urbanlegends hoaxkvíz, de tesztelheti magát az Átlátszó Álhírvadász oldalán is. Aztán jöhet a tanulás.

Nyitókép: pixabay.com