Algyőn hozhatja létre a következő különleges gazdasági övezetet a kormány

Algyőn, a Mol telephelyét is érintően jöhet létre a következő különleges gazdasági övezet – írja forrásaira hivatkozva a Vásárhely24.

A veszélyhelyzetre hivatkozva elsőként Gödön hozott létre a kormány különleges gazdasági övezetet. Ez a napokban nagy felháborodást keltett, ugyanis így a kormány átadta a Samsung gödi akkumulátorgyárának területét és az adóztatás jogát a megyének, a továbbiakban a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat a testület feje fölött átnyúlva dönthet a gyárral kapcsolatos kérdésekben. Akár a lakosságot is megkerülhetik.

A döntésre az indoklás szerint a koronavírus-járvány negatív gazdasági következményeinek elkerülése és a munkahelyek megőrzése miatt van szükség.

Hirdetés

Az Átlátszó írt arról, hogy a Gödöt érintő döntés csupán az első lépés a sorban. „A kormány ugyanis további különleges gazdasági övezeteket kíván létrehozni, amelyről külön rendelkezik: eszerint, ahol nemzetgazdasági szempontból kiemelt, megyei jelentőségű beruházás zajlik, és ahol a munkahelyek tömeges elvesztése fenyeget, a kormány az iparterület feletti rendelkezési jogot elveszi az érintett települések önkormányzatától. Ezen kívül egyedi beépítési és örökségvédelmi szabályokat alkothat, módosíthatja a forgalomszabályozás és a közterület-használat rendjét, még a házszámokat, a közterületek nevét, sőt „a közösségi együttélésre vonatkozó alapvető szabályokat” is megváltoztatja.”

A Vásárhely24 értesülései szerint Algyőn, a Mol telephelyét is érintően jöhet létre a következő különleges gazdasági övezetet a koronavírus-járványra hivatkozva, így az algyői önkormányzat a döntés következtében elveszítheti a legnagyobb bevételi forrását. A portál információi szerint Algyőnek a MOL 800 millió és 1 milliárd forint közötti iparűzési adót fizet.