Aláírtak a szegedi orvosok, három hónapot adtak Rovóéknak

Három hónap haladékot adtak a szegedi orvosok az egyetemi vezetésnek arra, hogy felülvizsgálják a szerződéseik kifogásolt pontjait. Az intenzívesek közül többen még így sem tudtak megegyezni – írja a HVG.

Egy műtét sem került kiírásra a szegedi sebészeten hétfőn, de ha minden igaz, keddtől megy tovább minden. A lap értesülései szerint a többség elfogadta az új jogviszonyt.

Mindennek előzménye, a múlt héten sorra eredménytelenül végződtek egyeztetések, végül pedig pénteken két körben is próbált nyomást gyakorolni az új szerződések aláírását megtagadókra a Szegedi Tudományegyetem és a klinikai központ vezetése.

A zsarolásoktól és fenyegetésektől sem mentes meggyőzés felemás sikerrel végződött a lap szerint, ami főként a sebészeti, illetve az ennek is a hátterét biztosító intenzíves ellátás bedőlését is előrevetítette.

Most az szerepel a záradékban, hogy a kötelező pihenőnapokra is biztosítani kell az alapbért, az ügyeleti díjak pedig ehhez képest 100-110-120 százalékban lesznek meghatározva az eddigi 70-80-90 helyett.

Abban is sikerült megegyezni, hogy intézetenként, de annak vezetője nélkül, 2-2 fő delegálásával alakítanak munkacsoportot, mely május 31-ig egyeztet a szerződések újraszerkesztéséről.