Akkor az újszegedi liget most jobb lett vagy rosszabb a felújítással?

15

  • Már az utolsó simításokat végzik az újszegedi Erzsébet ligeten.
  • A parkot közel egymilliárd forintból újíttatta meg Szeged a Zöld Város Programjában.
  • A felújítás rengeteget késett, és sokan kritizálták.
  • Nézzük meg, miben lett sokkal jobb, és miben egyenesen borzasztó az új liget.

Azt már az elején le kell szögezni, hogy a ligetnek inkább tett jót a változás, mint rosszat. De ezen semmi meglepő nincs, a beruházás célja is ez volt természetesen. Ahogy elkezdett kitavaszodni és a munkák nagy részét is befejezték, máris látszódott, hogy jóval többen vannak a területen. És ami a legjobb, hogy ez nemcsak adott idősávokban van így: délelőtt tízkor ugyanúgy sokakkal találkozni, mint este tíz után. Egyedül a felhasználási módok térnek el. Reggel, délelőtt és délután inkább csak sétálgatni, esetleg piknikezni, biciklizni járnak ki az emberek Újszeged szívébe, míg napnyugtát követően hihetetlen számban szaporodnak el a futók. A felújítás előtt is sokan jártak kocogni a ligetbe, de amióta elkészült a rekortán futókör, egyszerűen megsokszorozódtak, ami talán a legnagyobb pozitív visszacsatolása a projektnek.

 

Az új liget imádja a futókat

 

És fordítva. Bár az egyik legnagyobb pozitív változás, hogy lett futópálya, erre igen sokat kellett várni. A környező városokban már évek óta elérhető volt az aszfaltnál jóval puhább, kifejezetten a futók számára kifejlesztett rekortán pálya: Hódmezővásárhelyen már 2012-ben, Makón pedig 2014-ben avattak ilyet.

Az Erzsébet ligetben 1 500 méteren létesült egy futókör, amely össze-vissza cikázva vezet körbe, és ettől olyan izgalmas. Útvonalán elhalad a teniszpályák mellett, majd a Népkert soron elmegy a szabadtéri színpad mögött, ott fordul egyet, visz az Erzsébet templomig, ami mögött elfordul újra, egy kicsit közel megy a Liszt Ferenc sétányhoz (a liget fősétánya), majd megkerülve a skate pályát indul újra. Vonalvezetésén látszik, hogy a tervezőknek nem lehetett könnyű dolga, amikor azt mondták nekik, hogy össze kell hozniuk valahol egy egybefüggő, másfél kilométer hosszú futópályát egy ilyen kis parkban.

5
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
liget 2019 03 06 4
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Kijelöltek még továbbá egy kilométer hosszan egy aszfaltborítású futókört is, ami ami a Liszt Ferenc sétányon, illetve azzal párhuzamosan vezet a Torontál tértől egészen a Fő fasor torkolatáig. Itt látszik igazán, hogy a városlakók úgy tértek vissza a ligetbe, mintha az csak küllemében változott volna, funkcionalitásában és szabályaiban nem, ugyanis (bár ez a rekortánra is elmondható) kerékpárosok és gyalogosok előszeretettel császkálnak rajta a felfestett futójelek ellenére.

Az aszfaltos futókör két részre osztható, egyik részét magán a fősétányon jelölték ki, ahol anno a bicikliút volt, a másik része pedig a fősétány melletti vékony járda. Itt fontos kihangsúlyozni, hogy mostantól a ligeten csak a középső, széles sétányon szabad keresztülsétálni, ugyanis (a Torontál tér felől nézve) a bal oldali járda a futóké, a jobb pedig kijelölt kerékpárút lett.

A saját bringaút mellett a kétkerekűek kaptak még megszámlálhatatlan biciklitámaszt is a liget különböző pontjain, logikusan szétosztva. Van például több a Torontál térnél, a park bejáratában, de a játszótérnél és úgy általában a peremterületeken. Külön figyelmesség, hogy a fém támaszok oldalára gumisávot ragasztottak, hogy a fém ne karcolja össze a bicikliket.

liget 2019 03 06 3
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Elvakít

 

A felújítás egyik kulcsfontosságú eleme a közbiztonság jelentős javítása volt. Erre azért volt szükség, mert állítólag gyakran fordultak elő gyanús alakok a környéken, és sokan féltek este bemerészkedni a parkba. A megoldás egyik része az volt, hogy a területen több tucat térfigyelő kamerát helyeztek el oszlopokon.

A nagyobb biztonság másik szolgálója a megújult közvilágítás, amiről valószínűleg más jót nem lehet mondani, minthogy fényt ad. Az új kandeláberek ugyanis teljes mértékben nem a ligetbe valók. Erről korábban is írtunk már, akkor még egy szavazást is ott hagytunk a cikk végén, hogy az olvasók dönthessék el, milyen utcabútorok (ide tartoznak a padok, villanyoszlopok, kukák stb.) illenek leginkább egy közparkba. Az eredmény a következő lett: a szavazók 25%-ának teljesen mindegy milyenek az utcabútorok, ameddig szép, fás, természetközeli a hely, 70% szerint azonban egy városi parkba igenis a legjobban a régies, századfordulót idéző padok, szemetesek és villanyoszlopok illenek. Erre azonnal rá lehetne persze vágni, hogy felejtsük el a múltat és lépjünk előre, egy ligetbe azonban nem a fejlődő társadalomról szeretnénk daydream-elni, hanem kikapcsolódni, regenerálódni és emlékezni járunk oda.

6
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
9
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az új LED-es kandeláberek, a padok és kukák fémvázai ráadásul szürkék, és ezzel szinte teljes mértékben elütnek a liget igazi színeitől, a zöldtől és barnától. A felújított ligetben éjszaka olyan sétálni, mintha valami mesterséges térben lennénk egy földönkívüli űrhajón legalább a 23. századból. Az eddigi meleg árnyalattal hangulatot és megnyugvást sugárzó közvilágítást felváltották a Somogyi utcáról már jól ismert hideg fényű csövek, és mindez egyenesen kiszakítja a ligetet a természetből.

Az viszont feltétlenül kedvező, hogy sokkal több lett a kuka és a pad, melyekből mindenhová került. Visszakerültek egyébként a fősétány mellett korábban elhelyezett, a város címerével ellátott kőpadok is, ezeket a két szökőkút köré helyezték el.

 

Az egész liget egy kondipark

 

A liget nem kis funkcióváltozáson is átment az elmúlt több, mint egy év során. Míg eddig nem igazán lehetett mit csinálni a sétáláson túl, addig mostanra már választani is nehéz. Létesült egy kondipark is a park területén, és az egyet úgy kell érteni, hogy lényegében az egész liget átváltozott egy kültéri edzőteremmé. Összesen négy helyen alakítottak ki kisebb-nagyobb edzőtereket. A legnagyobb a szabadtéri színház és a híd közti területre került, itt vagy tízféle különböző eszköz van.

A tervezők ügyeltek arra is, hogy megállás nélkül, mégis változatosan lehessen sportolni, ugyanis az edzőterek kivétel nélkül mind a rekortán futókör mentén vannak.

7
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A gyerekeknek egy nagyobb területű játszótér lett kialakítva ott, ahol a korábbi is volt, azaz a park Sportcsarnok felőli csücskében. Itt épült sok új játék is (a levéldarázs valószínűleg a legmenőbb játszóeleme lett a városnak, ha nem az egész megyének), de ami külön sokak arcára fog derűt varázsolni az az, hogy a régi, kék-sárga mászókát is visszarakták.

 

Túl sok akar lenni

 

Már amikor bejelentették a felújítást, akkor gyanús volt, hogyan fog ennyi újdonság elférni a parkban, ami eddig sem volt túlzottan szellős. A válasz: sehogy. Persze a nagy rét és az alapból fás területek érintetlenek maradtak, ahol viszont volt akár egy négyzetcentiméternyi szabad terület is, oda valamit raktak. Olyan, mintha a tervezők féltek volna, hogy keveslik majd az emberek a dolgokat, bár valószínűbb, hogy jó szándék vezérelve lett az újszegedi liget egy túlzsúfolt tornaterem.

Az ösvények és utacskák száma bár nem változott nagyban, mégis olyan, mintha mindenhol valamilyen út vezetne. Ennek oka, hogy a felújítás előtt alig lehetett észrevenni a többnyire fekete aszfalt utakat, most pedig a legtöbb járat világos, így teljesen elüt a háttértől. Ez külön igaz a piros rekortán pályára.

2
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A ligetbe számtalan új funkciót zsúfoltak bele, és ez több helyen ment a minőség rovására is, bár ezért inkább felel a kivitelező, mintsem a tervezőiroda. Vannak például fapallókból készült sétálórészek, ahol már az első rálépésnél kifordult a helyéről egy kisebb darab palló, mert az mindössze egyetlen csavarral volt rögzítve az egyik sarkában.

 

Mégis valahogy teljesen jó

 

Akárhogy is, a felújított ligetben jó lenni. Akár nappal van, akár este, kellemesen lehet sétálni, jó érzés átsuhanni rajta biciklivel, és valószínűleg sehol nem lehet ilyen jót edzeni és futni egyszerre a városban. Azt lehetetlen megmondani, hogy megért-e közel egy milliárd forintot és több, mint egy évet a projekt, de az kétségkívül igaz, hogy valamit már kezdeni kellett a parkkal. Lehet, hogy a legjobb az lett volna, ha egyszerűen kipofozzák egy kicsit pártíz millióból, de ezen felesleges tűnődni.