Aba-Novák kiállítás nyílik Makón

Aba-Novák Vilmos alkotásaiból nyílik Álarc nélkül címmel kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából szerdán, a makói József Attila Múzeumban.

Szikszai Zsuzsanna igazgató a tárlatot bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hagyomány, hogy a múzeumi évadot, a magyar kultúra napjához kapcsolódva egy különleges kiállítással nyitják. Tavaly Koszta József gyűjteményes kiállítását láthatták a makóiak és a Maros-parti városba érkezők, néhány hét alatt több mint négyezer érdeklődő.

A kiállítás anyagát magángyűjteményekből összeállító Szabó Antal elmondta, hogy Aba-Novák Vilmos a modern magyar festészet, különösen a monumentális piktúra egyik eredeti alkotója volt. 1912-ben iratkozott be a Képzőművészeti Főiskolára, ösztöndíjasként Szolnokon Fényes Adolf mellett dolgozott, katonai szolgálata után Olgyai Viktornál grafikát tanult. Rendkívüli tehetség volt, összetéveszthetetlen, egyedi ábrázolásmód jellemezte.

Különleges szemlélettel és technikával létrehozott képeivel nemzetközi hírnevet szerzett magának, de freskófestőként is számos egyházi és állami megbízást teljesített, köztük a szegedi Hősök Kapuja és a Dömötör-torony falfestményét is elkészítette – közölte a művészettörténész.

A tárlaton 34 festmény és nyolc grafikát láthat a közönség, melyeket tizenkét magángyűjtő adott kölcsön a kiállítás idejére. A festő- és grafikusművész korai korszakától kezdve egészen fiatalon – 47 esztendősen – bekövetkezett haláláig minden időszakából láthatók munkák a tárlaton – tudatta a kurátor.

Szabó Antal szerint a kiállítás az Aba-Novák Vilmos munkásságát ismerők számára is érdekes lehet, hiszen a bemutatott képek között ritkában látható, kevésbé ismert alkotások is szerepelnek. (MTI)