A vidéki városok közül elsőként Tatabányán elindult az e-ticket rendszer

A vidéki városok közül elsőként Tatabányán vezették be az okostelefonos buszjegyvásárlás lehetőségét.

Schmidt Csaba fideszes polgármester szerint országos újdonság, hogy a mobiltelefonon hordozott jegy időalapú, 60 percen belül tetszőleges számú átszállásra biztosít lehetőséget a város valamennyi járatán.

A rendszer a Budapesten már működő jegyvásárlási eljárást alkalmazza a helyi viszonyokra. A fővárosi tapasztalatok szerint a bevezetés óta eltelt egy hónapban öt százalékkal csökkent a papír alapon kiállított jegyek száma – ismertette a polgármester.

Hirdetés

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója, Veres Mihály elmondta, hogy a BKK-val közösen fokozatosan vezetik be a Közlekedési Mobiljegy díjtermékeit, melyek legutóbb a félhavi és havi teljes árú és kedvezményes bérletekkel bővültek.

Tatabányán a felhasználók által igencsak rosszra értékelt Mobiljegy  alkalmazás letöltése és a regisztráció után az utasok a busz oldalán lévő QR kóddal érvényesíthetik jegyüket, és a sofőrnek kell megmutatni a vásárlást igazoló, mozgó ábrát.

Fotó: tatabanya.hu

Komárom-Esztergom megye székhelye a Modern városok programban 5,6 milliárd forintot kapott tömegközlekedésének teljes megújítására. Az önkormányzat 20 évet meghaladó átlagéletkorú buszokat cserélhetett le új járművekre. A város tulajdonában lévő T-Busz Kft. 42 új járműből álló flottájába 2020 májusában érkezik meg a komáromi BYD gyárából az utolsó két, 50 személyes elektromos autóbusz, ezek közlekednek majd a Turul emlékmű természetvédelmi környezetében is.

Tatabányán naponta 25 ezer ember használja a tömegközlekedést, az utasok száma az elmúlt években azonos szinten maradt.

Szegeden is van már hasonló, de az abban eltér, hogy nem a telefonon, hanem a járművön egy PayPass terminállal ellátott automatából tudunk érvényesített jegyet vásárolni, melyet ki is nyomtat a gép.