A vidéki független sajtó lehetőségeiről gondolkodtunk együtt a Nyomtass te is! szegedi konferenciáján

Ahogy a rendezvény egyik médiapartnereként elsőként megírtuk, most szombaton az országos Nyomtass te is! mozgalom Szegeden tartotta első vidéki Újratervezés konferenciáját, ahol a független sajtó helyzetéről, lehetőségeiről, kilábalási esélyeiről volt szó. Meg a propaganda agyra gyakorolt hatásairól, fel nem vállalt lejárató szórólapokról és állam által finanszírozott sajtóról.

Fotó: Szűcs Dániel

A rendezvényt L. László János, a Nyomtass te is! mozgalom vezetője azzal nyitotta meg, hogy fontosnak tartják a vidéki jelenlétet, ezért tartanak a főváros után először Szegeden konferenciát, amely város speciális helyzetben van az ellenzéki vezetésű önkormányzat és az általa működtetett média miatt, erről is szó esett ugyanis a későbbiekben.

 

 

Elmondta, hogy mozgalmuk célja, hogy a főként a kormányközeli médiumok által elért területekre valódi híreket vigyenek egy gyorsan és olcsón sokszorosítható négyoldalas félbehajtott A4-es lap formájában, de egyúttal azt is szeretnék elérni, hogy minden megyében legyen legalább egy független regionális online lap, és ezek egymással és a Nyomtass te is-sel együtt tudjanak működni – a helyi lapok köré tudnak mindenhol kiépülni a kiadvány helyi mutációja.

Őt Körömi János integratív mentálhigiénés szakember követte, aki a propaganda ránk gyakorolt hatásairól beszélt. Elsőként felidézte, hogy ezek nem új technikák, a történelem során megszámlálhatatlan sok hatalom használta őket, és kiemelte, hogy ezek lényege mindig, hogy ne az értelemre, hanem az érzelmeinkre hassanak. Azt mondta, a propaganda egészen el tudja torzítani az emberek gondolkodását, de ettől ők nem “született rossz emberek”, csupán ilyen hatással volt rájuk, amit láttak-hallottak hosszú időn keresztül.

Körömi János integratív mentálhigiénés szakember, a Mentálhigiénés Egyesület elnöke (Fotó: Szűcs Dániel)

Ezt követően röviden összefoglaltuk a helyi média helyzetét. A szegediét én, a hódmezővásárhelyit Dr. Berényi Károly, a Mindenki Magyarországa Mozgalom hódmezővásárhelyi csoportjának vezetője és Csirák Dalma a Rádió Color főszerkesztője. Szegeden nagy vonalakban azt emeltem ki, hogy a médiumok jelentős része a kormányközeli médiaalapítányhoz tartozik, legfontosabb természetesen ezek közül a Délmagyarország napilap, ami régi és jól beágyazott, nem véletlen, hogy minden korábbi, az egykoron független lappal szembeni régi ellenérzésük mellett is megvette a kormányoldal a lapot, nem pedig újonnan indított ellene konkurenciát. A másik oldalt a baloldali önkormányzathoz közel álló lapok alkotják, amelyek ugyan nincsenek egy szinten a kormánymédiával, szintén nem törekszenek értéksemlegességre, talán ezek közül a viszonylag sok ellenvéleményt és vitát is bemutató Szeged TV a kivétel. A fehér holló pedig az olyan független lapok, mint mi, vagy a CsongrádHír, azaz a kedves Olvasó most épp a ritkaságok egyikét fogyasztja. Kérdésre egyébként arról is beszéltem, elvileg létezhet állami pénzből fenntartott független sajtó, csak nemigen láttunk idehaza rá példát, túl nagy a kísértés a befolyásolásra, így a médiát az olvasóknak és a hirdetőknek kellene eltartania az adófizetők helyett.

A vásárhelyi helyzet kifejezetten speciális és pikáns. Berényi és Csirák hoztak magukkal egy tucat kiadványt, amely nem túl szofisztikált módon igyekszik Márki-Zay Péter független, ellenzéki polgármestert lejáratni, és bár elég egyértelmű, ez kinek jó, a Fidesz helyi szervezete nem szokta fölvállalni ezeket a brosúrákat. Elmondták, a helyi média nagy része kormányközeli kezekben van, a nemrég volt tulaja által – állítólag nem igazán önszántából – eladott Rádió 7 nemrég a kormánymédia fővárosi megmondóembereivel, köztük Bayer Zsolttal és Gajdics Ottóval indított műsort. Csirák annak a Rádió Colornak a főszerkesztője, amely a kevés független helyi médium egyike, minimális költségvetéssel online működnek, és bár többek közt feladatuknak tekintik a viták szervezését is, a kormánypárt vásárhelyi politikusai nem hajlandók nekik nyilatkozni.

Csirák Dalma a Rádió Color főszerkesztője kezében a hódmezővásárhelyi postaládákban szinte naponta landoló politikai lejárató kiadványokkal (Fotó: Szűcs Dániel)

A rendezvényen beszélt Porcsin Zsolt a Debrecenben induló Debreciner nevű hírportál főszerkesztője, akik teljesen előfizetői díjakból akarnak hírportált építeni – nem csak hirdetési, de még adományozási rendszert sem üzemeltetve, havi ezer forintért. Elmondása szerint a nyomtatott újságoknál természetes, hogy fizetünk a kiadványokért, így bíznak benne, hogy hasonlót el tudnak érni online is. Azt is hozzátette, ha sikerrel indulnak, az a többi helyi független lap számára is löket lehet, ha viszont elbuknak, az negatívan hathat ki a többi kritikus médiatermékre is.

Bod Tamás, a Magyar Narancs Kis-Magyarország című, vidéki híreket összefogó rovatának vezetője az országos hetilap vidéki tudósítói hálózatának nehézségeiről beszélt, Zsolt Péter pedig médiaszociológus előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyennek kellene lennie a demokratikus helyi nyilvánosságnak, különös tekintettel arra, ha több településen ellenzéki győzelem születik és ők kezdenek el helyi médiumokat üzemeltetni. A konferencia zárásaként közös panelbeszélgetés volt a Nyomtass te is! eddigi Szeged-környéki tapasztalatairól és arról, milyennek kéne lennie a független médiának.

A konferencia élő közvetítése itt visszanézhető:

Nyomtassteis

Újratervezés – A helyi nyilvánosság helyzete Dél-Alföldön