A társadalmi megosztottságra reflektál a Bánkitó Fesztivál idei arculata

“Te buborékban élsz” – erre a manapság gyakran elhangzó mondatra reflektál a Bánkitó Fesztivál idei arculata. A Bánkitó tervezőgrafikusával és főszervezőjével a Kreatív készített interjút.

A közéleti vagy társadalmi témák feldolgozása eddig sem állt távol a fesztivál szellemiségétől. Az elmúlt években olyan témák is terítékre kerültek, mint a határzár vagy a korrupció, tavaly például az áprilisi választások okozta depresszió kapcsán a jövőbe révedés adta az arculat tematikáját. Idén a szervezők az ország erős megosztottságára reflektálnak, az ország két egymással szemben álló buborékjait, megalkuvást nem ismerő polusait helyezték a középpontba.

„Az utóbbi években egyre jobban látszik, hogy a kormánypárti buborék és az ellenzéki buborék közt átfedés, árnyalat nincs, csak géniusz és geci van, az ellentétek pedig egyre jobban kiéleződnek. Két buborék egymásnak feszülésénél pedig csak két kimenetel lehetséges: vagy egy egésszé olvadnak, vagy valamelyik kipukkad a kettő közül. Csakhogy egy ország fele nem tud kipukkanni, még akkor sem, ha a másik fél megpukkad. Mi lesz veled így Magyarország?” – mondták a Kreatívnak a szervezők.

Forrás: Neszmélyi Réka /Behance

A tervezőgrafikus Neszmélyi Réka 2015-ben csatlakozott a csapathoz. Elmondása szerint egy grafikus számára nagy lehetőség, és nagy kihívás is, ha már a tartalom kibontásának folyamatában is részt vehet, így lehetősége van az alap koncepciót, üzenetet, már a legelején a vizuális koncepció segítségével erősebbé tenni.

Schönberger Ádám, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy bár a társadalmi üzenetek merészsége, radikalizmusa olykor eltér, évről évre hol erősebb, hol gyengébb képet mutat, az viszont nem változik, “hogy ez az a fesztivál az országban, ami azt vállalta be, hogy reagál arra, ami körülvesz bennünket és ez erőteljesen megjelenik a kommunikációban.”

Forrás: Neszmélyi Réka /Behance

Emiatt is újul meg minden évben a fesztivál. A szervezők elmondása szerint sokkal fontosabb az, hogy inkább egy-egy témára, ügyre koncentráljanak arculatukkal ahelyett, hogy egységessé tegyék azt, vagy a klasszikus értelemben vett brandetépítsre fordítsák figyelmüket.

Idén nem csak az arculati elemek reflektálnak buborék életünk és gondolkodásunk korlátjaira, ez a jelkép ténylegesen vagy tematikájában a programokban is fellelhető lesz. A fesztivál a zene mellett a civil és kulturális programokra is nagy hangsúlyt fektet, a fesztiválozók számtalan pszichológiai, környezetvédelmi, közösségépítő program, színházi előadás vagy közéleti workshop közül is választhatnak.

 

Nyitókép: Bánkitó Fesztivál