A szerbek buszra tették és elvitték a magyar határon tüntető menekülteket

A Szerbiából indult migránsmenet csütörtök délután fél ötkor Tompánál érte el a magyar határt. A határátkelőt a magyar hatóságok ugyan lezárták, a menekültek mégis abban reménykedtek, hogy a hatóságok átengedik őket.

A menekültek végül nem töltötték az éjszakát a határnál, péntek hajnal 2 óra körül a szerb hatóságok buszokkal visszaszállították őket a befogadóközpontokba. Az Index cikke szerint nem lehet tudni, hogy a menekültek önszántukból szálltak-e fel a buszokra, ugyanis a 15-20 busz és a jó néhány kisbusznyi rendőr megérkezése után a hatóságok az összes újságírót kizavarták a határ területéről.

A buszok a befogadóközpontok felé vették az irányt, de a tudósítás szerint olyan is elhangzott, hogy a menekülteket a macedón határ közelébe, Presevo városához viszik. A szerbiai táborok egyébként nem zárt táborok, így a menekültek néhány nap múlva akár ismét útra is kelhetnek.

A zárt határ közelében a menekültek ott tartózkodása idején egyébként nem történt különösebb esemény. Békés demonstrációról volt szó, többen a földön ültek, vártak, a helyszínen lévő újságíróknak nyilatkoztak, vagy táblákat tartva próbálták elérni, hogy a határőrök átengedjék őket és folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé. (via)