A szegedi tömegközlekedés felkerült a Google Maps-re

 

Hirdetés
Hirdetés

Felkerült a szegedi villamos- trolibusz- és autóbusjáratok menetrendje a Google térképére, mostantól elég beírni a keresőbe, hogy hová megyünk, és pár másodperc múlva látjuk majd, mikor lesz a ház előtt a villamos és arról hol és hogyan kell átszállni. Nagy nap a mai, az biztos.

A Google térképe 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat, először nyilván a nagyobb nyugati városokban kezdett terjedni, majd pár évvel ezelőtt felkerült Budapest is, nemrég pedig Pécs és Miskolc. Ekkor már sejthető volt, hogy hamarosan a többi magyar nagyvárosban is megjelenik az a funkció, amellyel végre egyel közelebb kerültünk ahhoz, hogy teljes érvényű legyen a világ egyik legjobb térképszolgáltatása Szegeden is (azért nem az még, mert kerékpáros útvonaltervezés még nem lehetséges). Eddig ugyanis külön közösségi közlekedési alkalmazás segítségével volt csak lehetséges hasonlót véghez vinni, mostantól azonban egyszerre látjuk azt is, hogy egy kiszemelt helyszínre autóval, gyalog vagy közösségi közlekedéssel jutunk-e el kedvezőbben.

A Google mára a világ 78 országának és több, mint 3,8 millió állomásának adatait tartalmazza, ide vették fel most Szegedet is.

Mostantól a Google is megmondja, mikor kéne a megállóba érnie a villamosnak. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„A városi közlekedési rendszereknek lépést kell tartani a technológiai és informatikai fejlődéssel is: Szegeden milliárdos forrásokat fordítottunk a közlekedési infrastruktúra és a járműpark fejlesztésére, emellett kiemelt figyelmet kaptak az utasok kényelmét szolgáló fejlesztések is, aminek szerves része az utastájékoztatás. Minden szegedi jármű ingyenes wifivel közlekedik, és az országban elsőként érintéses bankkártyával lehet jegyet venni a fedélzeti automatáinkban. A Google Térkép alkalmazás mostantól nem csak az egyéni közlekedés megtervezéséhez nyújt segítséget, de alternatívákat is kínál” – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

A térkép egyelőre csak azt mutatja, hogy menetrend szerint mikor kellene érkeznie az adott járműnek, a tényleges, GPS-alapú információk valamiért nem kerültek be a rendszerbe. (via HVG)

Útvonal terv a Csillag tér és az Indóház tér között. Fotó: Google Maps