A szegedi Fidesz szerint „álságos és visszataszító”, ahogyan Botka László „panaszkodik” az iparűzési adó csökkentésén

Nem panaszkodni, dolgozni kell, Polgármester úr! címmel jelentetett meg sajtóközleményt a szegedi Fidesz, melyben Botka László kritizálta a kormányt az iparűzési adók elvétele miatt.

A Szegedi Fidesz visszautasítja Botka László kormányt támadó megnyilatkozásait az iparűzési adó megfelezése miatt. A párt szerint az egész ország a járvány következményeit nyögi, illetve helyes és fontos a vállalkozások iparűzési adójának felét náluk hagyni, mert csak így védhetők meg a szegedi emberek munkahelyei.

„Álságos és visszataszító Botka László panaszáradata a Facebookon. Úgy látszik, a baloldali polgármesterek csak ennyit tudnak: sírni és panaszkodni amiatt, hogy nem sarcolhatják meg a magyar embereket” – írják, hozzátéve, hogy adóemelés csak a válságot mélyítené, és hogy spórolni péládul Joób Márton tiszteletdíján lehetne.

A párt közleményében arról is ír, hogy Szegeden közel 20 éve folyik egy gazdaság- és munkahely-ellenes politika: elvándorló fiatalok, bezáró kisvállalkozások a mérleg egyik serpenyőjében, adóemelés és sarc a mérleg másik serpenyőjében. „Ennyit tud a Botka-féle városvezetés.”

Mint fogalmaznak, gondolkodni kellett volna előre, nem pedig elűzni Szegedről a nagy ipari befektetőket, akik több száz millió forintot fizethettek volna be Szeged kasszájába: ma is érkeztek arról hírek, hogy Gödöllőn egy kínai elektrotechnikai high-tech vállalkozás több tízmilliárdos értékben fektet be a kormány támogatásával. „Vannak, akik egy válsághelyzetben is keményen dolgoznak.”

„Szegeden az elhibázott gazdaságpolitika, az iparellenes gőg miatt azonban szinte csak a helyi kisvállalkozók fizetnek iparűzési adót, akik viszont örülnek a könnyítésnek! Ez pénz a vállalkozásoknál és az azok mögött álló embereknél marad! Ezt sajnálja Polgármester Úr? Önök egyet szeretnének elvenni a pénzt és elkölteni… Tisztelt Polgármester Úr! Ahogy idős eleink mondták: »Előbb a munka, aztán a cicoma!« Ha ennek megoldása meghaladja képességeit, mondjon le!”

Az ügy előzménye, hogy néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor bejelentette, januártól a vállalkozások iparűzési adóját a felére csökkentik, így segítve őket a vírus átvészelésében. Ez az az adó, amit a városoknak fizetnek be, nem pedig a kormánynak. Botka erről még aznap azt írta, „az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban. Tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait. Amit művelnek, az egyszerre szégyenteljes és magyarellenes.”