A szegedi Fidesz megdöbbent, hogy áfacsalással vádolják delegáltjukat

Bűnszervezetben elkövetett áfacsalási ügy gyanúsítottja a szegedi közgyűlés pénzügyi bizottságának egyik fideszes delegáltja, Engi Péter. A Nemzeti Adó és Vámhivatal nemrég a város határában, a Szegedi Ipari és Logisztikai Központban található nagybani piacon csapott le egy kereskedő csoportra, akik a gyanú szerint Görögországból hozott gyümölcsöt adtak tovább úgy, mintha az magyar volna, így megkerülve áfafizetési kötelezettségüket.

Az elkövetők a több mint egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után 251 millió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók 80 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint 16 millió forint készpénzt.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók négy személyt gyanúsítottként hallgattak ki, további négy személyt pedig üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe is vettek, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészségnél.

Az akcióval a NAV a bűnszervezet működését megszakította, az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.

A hivatal szerint ezzel mintegy 251 millió forint adót nem fizettek be, és ebben a segítségükre volt Engi, aki a közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságának fideszes delegáltja. Az RTL Híradója kereste őt telefonon, de ki volt kapcsolva.

A bizottság elnökével, a szegedi Fidesz alelnökével, Tápai Péterrel ugyanakkor tudtak beszélni. Azt mondta, őt senki sem értesítette az ügyről, de hallott róla.

„Nagyon megdöbbentünk, mert nem így ismerjük az Engi urat, másrészt pedig azt gondolom, hogy őt is megilleti az ártatlanság vélelme, és ezt szeretném nagyon hangsúlyosan az ő esetében is fenntartani” – fogalmazott a televíziócsatornának, majd hozzátette, amint beigazolódik bűnössége, Tápai fogja megkérni Engit, hogy mondjon le posztjáról.